Додик: БиХ никада није била у већем глибу него што је данас

© AP Photo / Radivoje PavicicПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је БиХ суочена са великим проблемима и сматра да никада није била у већем глибу него што је данас, преноси Срна.
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: БиХ је логистичка база тероризма у Европи и свету

Коментаришући изјаву председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића да ће Писмо намере према Међународном монетарном фонду бити решено почетком септембра, Додик је у Градишки рекао да је Звиздић познат по промашеним изјавама и промашеним политикама.

„Чињеница да је неко већ преговарану политику везану за ММФ довео у питање непотписивањем, те да је од осам учесника шест потписало, а два нису, говори о томе да је то спекулација и уцена“, додао је Додик.

Предсједник Српске оцјењује да европски пут не може да буде на фону тога да Република Српска губи своју позицију.

„Српска има јасан однос према механизму координације. Тамо не може да се деси да одлучују присутни, а да се деси, хипотетички, да није присутан неко из Српске и да је то ваљана одлука. Наравно да не може, ни у каквим условима. То се мора променити, као и чињеница да не може председавајући Савета министара да председава телима за која није надлежан“, навео је Додик.

Чињеница је, како је рекао, да европске праксе морају да се уваже и у БиХ, а то је да у представљању у Европи не мора да буде неко из Савета министара, него може да буде и неко из ентитетских влада, како се постигне договор, као што је пракса у Немачкој, Шпанији и другим сложеним земљама.

„Када Звиздић схвати да је то потребно, онда ћемо имати европски пут“, истакао је Додик.

Додик је оценио да Европи треба неки успех, као што је прича о БиХ, јер јој је након „брегзита“ и много чега што се дешава, потребан неки оптимизам.

„Али, то не значи да ми овде морамо да будемо жртве тог једног амбициозног плана да Српска прихвати губитак својих права и надлежности и да се наводно креће ка Европи. То за нас није Европа, него губилиште“, додао је Додик.

Додик је поручио да Српска може да се креће ка Европи ако је видљива у оном делу у којем има права и надлежности.

„Седамдесет и два одсто питања за евроинтеграције су искључиво из надлежности Српске. Ми смо фаворит евроинтеграција са становишта надлежности и у том погледу хоћемо да будемо поштовани“, нагласио је Додик.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала