Руси и Олимпијада: Фармацеутски рат у спрези са антидопинг агенцијом (аудио)

Руси и Олимбијада: Фармацеутски рат у спрези са антидопинг агенцијом
Пратите нас
Недопустиво је превентивно кажњавање спортиста. Руска делегација је на све могуће начине доведена у статус провокације — да одреагује не би ли биле повучене још неке санкције. У питању је подривање данашње руске политичке и симболичке позиције у глобалној сфери.

Шпијунски роман са елементима теорије завере“, овако је у емисији „Свет са Спутњиком“ писац Мухарем Баздуљ одговорио на питање у који књижевни жанр би сврстао фабриковање допинг афере руских спортиста и закулисну игру око њиховог учешћа на скорашњим Олимпијским играма у Рију.

„Ако се вратимо на саму идеју Кубертеновог обнављања Олимпијских игара и шта су у симболичком смислу значиле Олимпијске игре у старој Грчкој, видећемо да је то је био једини период кад су сви грчки полиси, ако су ратовали, ступали у примирје“, подсетио је Баздуљ. Зато је идеја ОИ, додао је, да се макар тај кратки период, једном у четири године, надиђу политички анимозитети.

Политички преседан (не)спортским методама

Учешће Русије на Олимпијади у Рију де Женеиру под знаком питања - Sputnik Србија
Ко стоји иза антируске афере „Допинг“ (видео)

„Чини ми се да у овом има покушаја да се на неки начин данашња руска политичка и симболичка позиција у глобалној сфери подрива. И не могу овај допинг скандал да одвојим од тога“, констатовао је Баздуљ, истакавши да би било важно да се руски такмичари појаве на ОИ јер ће, ако се не појаве, „медаља коју освоји неки Кенијац, Немац или Американац бити мало мање златног сјаја него да су били у конкуренцији са спортистима из Русије“.

Свакако да стоји констатација да је прича о допингу руских спортиста и могућност забране учешћа највећи допинг скандал досад, сагласан је искусни спортски новинар Владимир Станковић. Досад смо имали појединачне случајеве и појединачне дисквалификације, накнадна одузимања медаља…, навео је Станковић у „Свету са Спутњиком“, али је ово први пут да се сусрећемо са колективном осудом спортиста једне земље и по томе је овај случај јединствен.

„То треба гледати у контексту свакојаких односа Русије са остатком света, пре свега са западним земљама и Сједињеним Америчким Државама“, истакао је Станковић.

Спортске санкције Руској Федерацији

© SputnikНовинар Мухарем Баздуљ, бивши алтелитачар Слободан Бранковић и бивши ватерполиста Александар Шапић у студију Спутњика
Руси и Олимпијада: Фармацеутски рат у спрези са антидопинг агенцијом (аудио) - Sputnik Србија
Новинар Мухарем Баздуљ, бивши алтелитачар Слободан Бранковић и бивши ватерполиста Александар Шапић у студију Спутњика

Готово сви саговорници емисије коју Радио Спутњик реализује са Радио Новостима сагласили су се да је „допинг афера“ својеврстан вид санкција, односно део притиска на Русију који је досад био на економском и политичком плану, а сад се преноси и на спорт.

„Искрено, не мислим да је ово питање спорта, ово је дефинитивно питање политике, које почиње са ратом фармацеутских индустрија које су у директној спрези са светском антидопинг агенцијом, нема пуно двојбе о томе. Оно што пада у очи јесте константан притисак и политизација онога што је руска делегација, јер од 387 спортиста који би требало да буду склоњени, има многих који су доказани, врхунски“, констатовао је за Радио Спутњик Владимир Вања Грбић, прослављени српски одбојкашки репрезентативац.

Грбић је у телефонском укључењу у емисију „Свет са Спутњиком“ посебно подвукао да је против допинга, али и истакао да се сви спортисти не третирају на једнак начин.

„Дефинитивно је руска делегација на све могуће начине доведена у статус провокације — да се одреагује не би ли се повукле још неке санкције, не дај боже, још горе према Русији“, нагласио је Грбић.

Генерални секретар Атлетског савеза Србије и бивши атлетски репрезентативац Србије и Југославије Слободан Бранковић је нагласио да је у питању преседан.

Недопустиво превентивно кажњавање спортиста

© SputnikВладимир Станковић и Горан Грбовић
Руси и Олимпијада: Фармацеутски рат у спрези са антидопинг агенцијом (аудио) - Sputnik Србија
Владимир Станковић и Горан Грбовић

„Не постоји ниједан атлетичар у Русији који је одбио допинг контролу или да је неко допингован, па да је из тог разлога кажњен и да не оде на Олимпијске игре“, категоричан је Бранковић. Он је напоменуо да је до почетка ОИ остало веома мало времена и да су ово стресне ситуације у којима се спортиста спрема четири године, а неко га држи да не може да види у каквој је форми.

Испраћај руских спортиста са московског аеродрома Шереметјево на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру. - Sputnik Србија
Међународне спортске федерације дозволиле учешће 270 руских спортиста

Бивши кошаркашки репрезентативац и касније спортски функционер Жарко Варајић подржао је у изјави за Спутњик МОК када је у питању допинг, али и истакао да не може да подржи ову организацију у настојању да се поједини спортисти превентивно казне јер су се неки у Русији допинговали. То је недопустиво, нагласио је Врајић, и констатовао да је реч о увођењу политике на споредна врата, која покушава да се обрачуна са одређеним земљама.

„Није никаква тајна да је овде Русија на тапету пошто су сва дешавања која имамо на светској политичкој сцени Русију избацила високо у орбиту, а неки други центри моћи покушавају да је врате, према њиховом мишљењу, на неку разумну дистанцу“, јасан је био Жарко Варајић.

Могуће је да се МОК, нагласио је за Спутњик Александар Остојић, дописник „Евролиге“ из Београда, мало истрчао са могућношћу забрани свим руским спортистима да наступе на Олимпијади, па је, како је рекао, касније то модификовано да поједини савези сами доносе одлуке ко ће бити кажњен а ко не.

„Могуће је да ту има дебеле политике, могуће је да је ово уперено против Русије у овом тренутку, јер — немам доказе — али свакако да се многи спортисти широм света допингују, па ако се Руси допингују — допингују се и сви остали“, закључио је Остојић. Он је посебно нагласио да су политика и олимпизам одвајкада тесно повезани.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала