Преко руских параолимпијаца се иживљавају над целим светом

© AFP 2023Русија
Русија - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука Међународног параолимпијског комитета да руским такмичарима забрани да учествују на играма у Рију је пљување у лице не само Русији, већ и читавом спорту, каже за Спутњик политиколог Александар Павић.

Павић сматра да таква одлука нема никакве везе са спортом и да за њу „не постоји добро и прихватљиво објашњење“.

Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова: Одлука параолимпијског комитета подла и нечовечна

 „У питању је практично иживљавање над људима који су извукли најбоље и највише од себе, у врло специфичним околностима. Живот или рођење донели су им неки хендикеп, а они су успели да га превазиђу до те мере да се чак и такмиче у разним спортовима, а сада се, преко њих, иживљавају не само над Русијом, већ бацају рукавицу целом свету у лице, показујућу да немају никаквог обзира. Ово подсећа на нацистичку чизму која гази по међународном спорту“, каже Павић.

Подсетимо, пре параолимпијаца, и руски олимпијци били су на корак од дисквалификације. Александар Павић каже да је то само наставак међународне сатанизације Русије.

„Као што су деведесетих сатанизовали Србију, сада на исти начин сатанизују Русију и у томе не бирају средства. Све је дозвољено, па чак и гажење преко људи са инвалидитетом! Све то има призвук Другог светског рата и нацистичке бахатости — све блаже речено од тога било би релативизација, а уз то је и безобразлук“, каже Павић.

Саговорник Спутњика очекује да на одлуку Међународног параолимпијског комитета реагују олимпијски комитети свих држава које, како каже, „још увек имају некакву самосталност“.

Виталиј Мутко - Sputnik Србија
Мутко: Параолимпијци да се обрате суду

„У тренутку у којем се користи било каква тачка која се може експлоатисати како би се напала Русија — чак и преко спорта, преко људи са инвалидитетом — јасно је да је циљ освајање. Циљ је агресија. А ми знамо шта је то, већ смо је осетили. Сирија, Либија, Ирак, па сада и Русија. Срећом па се то дешава на овај начин, а не војним путем, али нам то такође говори и да су, ако су спремни да газе преко људи са инвалидитетом, спремни да газе по било коме.“

Павић сматра да би Русија требало да искористи сва правна средства и да кроз жалбе и правне процесе читаву ситуацију даље проблематизује пред светском јавношћу.

„Ово је срамота. Ако се дозволи да и ово прође, значи да је све дозвољено, чак и у спорту. То је онда крај — у питању је наставак Хладног рата, само другим средствима“, каже на крају разговора за Спутњик политиколог Александар Павић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала