Русија: Запад ништа не чини да реши хуманитарни проблем у Алепу

© AFP 2023 / GEORGE OURFALIANАлеп
Алеп - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик руског амбасадора у УН Владимир Сафронков оптужио је САД и њихове западне партнере да ништа не чине када је реч о хуманитарном проблему у највећем сиријском граду Алепу, као и да политизују то питање.

„Данас сам од многих мојих западних колега чуо фразе попут оне да све то Русија мора да уради. А шта ви треба да учините? Ми предлажемо хуманитарне коридоре, а ви говорите да то није потребно. Какво је то беспосличење?“, упитао је он.

Како је рекао, Русија је изнела прецизне и јасне предлоге како да се обезбеде хуманитарни коридори и омогући излазак становника из Алепа и довожење хуманитарне помоћи у тај град.

Opposition fighters, belonging to Ajnad Al-Sham, fire shells from their position in Aleppo's southern countryside (File) - Sputnik Србија
Жестоке борбе за Алеп (видео)

„Очекујемо конструктивно укључење међународних хуманитарних организација у решавање тог проблема“, навео је он.

Сафронков је оценио да Русија константно води транспарентан дијалог са хуманитарним организацијама, као и да је до сада кроз хуманитарне коридоре град напустило 400 становника, а оружје предало 90 терориста.

„Не дозвољавамо да се то питање политизује и да се користи како би се заштитили поједини терористи који користе грађане Алепа као живи штит“, додао је он.

Према његовим речима, на састанку уопште није било речи западном делу Алепа, који се налази под контролом сиријске војске, иако је и тим грађанима преко потребна хуманитарна помоћ.

Такође, додао је, није било ни речи о употреби хемијског оружја од стране терориста.

На састанку, иницираном од стране САД, поново су упућене бројне оптужбе против сиријске власти и позиви Русији да искористи утицај и изврши притисак на режим да једном заувек оконча опсаде широм Сирије.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала