Хрватска представила војне хеликоптере добијене од САД (фото)

© AP Photo / BOB JORDANХеликоптери
Хеликоптери - Sputnik Србија
Пратите нас
У присуству хрватског државног врха у касарни Земуник представљени су хеликоптери „кајова вориор“, које су Оружане снаге Хрватске добиле од САД, а њихова база ће бити у Задру.
Амерички ракетни систем МЛРС 270 - Sputnik Србија
Вучић: Хрвати се наоружавају, а не ми

Пројектом опремања Оружаних снага обухваћена је донација 16 хеликоптера и опреме од САД, који су произведени у периоду од 2010. до 2012, а у оперативну употребу су уведени између 2012. и 2015. године, од којих је првих пет хеликоптера у 93. Ваздухопловну базу допремљено 30. јула ове године.

Реч је, како су пренели хрватски медији, о извидничко-борбеним хеликоптерима добијеним од Сједињених Америчких Држава, који ће бити у саставу Ескадриле хеликоптера 93. Ваздушне базе Хрватског ратног ваздухопловства и Противваздушне одбране.

Министар одбране Јосип Буљевић се захвалио властима САД, како је рекао, стратешком партнеру Хрватске, на тој донацији.

​„Припадници Оружаних снага добијају савремена средства, верујем да ће нас хеликоптери подстаћи на нове искораке. Оно што треба нагласити, та донација преставља видљиву потврду нашег савезништва. Хеликоптери који данас улазе у састав војске Хрватске тек су једна од подршки наших стратешких партнера, а она је доказ исправности да са стратешким партнерима можемо усавршавати наше капацитете“, казао је Буљевић.

Он је навео да је укупна помоћ Америке вредна више стотина милиона долара.

„Градимо такве снаге које су у савезничким мисијама дале видљив допринос“, казао је Буљевић.

​Након Буљевића, присутнима се обратила и председница Колинда Грабар Китаровић истакавши да је опремање хрватског ратног ваздухопловства корак учињен уз помоћ америчког стратешког саветника.

„Укључивање хеликоптера има, осим војне компоненте, и политичку“, рекла је Китаровићева, која је и командант Оружаних снага Хрватске.

Председница је казала да се не ради ни о каквом исказивању моћи, како то Хрватској спочитавају суседи, него о опремању и модернизацији Оружаних снага.

„Сигурност не долази сама од себе, нити је бесплатна. Морамо наставити истим и убрзаним темпом модернизацију наших снага, па тако и ратног ваздухопловства.“

Китаровићева је оценила да је долазак хеликоптера у Хрватску доказ да је и у временима финансијске оскудице могуће радити на модернизацији.

Она је рекла и да ће Задар бити матична база свих 16 хеликоптера.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала