Додик: Крећу припреме за референдум 25. септембра

© Tanjug / OKSANA TOSKICПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Уставни суд РС одбацио је захтев за заштиту виталног интереса који је поднео Клуб Бошњака у вези са пописом становништва и одржавањем референдума, а председник Српске Милорад Додик поручио је да данас крећу припреме за одржавање референдума о Дану Републике 25. септембра.
Председник Републике Српске Милорад Додик био је гост редакције Спутњика - Sputnik Србија
Додик: Известан референдум о Дану Републике Српске

Веће за заштиту виталног интереса је разматрало захтев Бошњака у вези са законом о попису, који је Народна скупштина Српске усвојила 13. јула и са Одлуком о расписивању републичког референдума који је скупштина изгласала 15. јула 2016, пренела је РТРС.

На прошлој седници Веће је утврдило да су испуњене претпоставке за мериторно одлучивање, након чега је Одбор за уставна питања Народне скупштине предложио Уставном суду Српске да одбије као неосноване захтеве Клуба Бошњака.

Одлука о референдуму о Дану Републике биће објављена у Службеном гласнику, чиме ће ступити на снагу, а референдум ће бити одржан 25. септембра, за када је и најављен потврдио је Додик за РТРС.

Истакао је да за спровођење референдума више не постоје уставно-правне препреке и да је данашња одлука Већа за заштиту виталног националног интереса Уставног суда РС само потврда тврдњи да је одлуку о референдуму, али и одлуку о објављивању резултата пописа становништва у Српској немогуће оспорити јер оне никога не угрожавају.

„Данашњи дан се сматра даном када крећемо у званичне припреме за одржавање референдума. Мада је мој кабинет већ раније преузео мере како бисмо се кретали управо ка томе“, рекао је Додик.    

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала