Отварање „Нишвила“ — 36 година чекања на Ди Меолу (фото)

© AFP 2023 / VALERY HACHEАл Ди Меола
Ал Ди Меола - Sputnik Србија
Пратите нас
Познати њујоршки џез гитариста требало је да наступи у Нишу још 1980. године, заједно са Паком де Лусијом и Џоном Маклафином, али је због смрти Јосипа Броза Тита, отказана југословенска турнеја.

Нишки џез фестивал „Нишвил“, један од десет највећих европских џез фестивала по писању британског „Гардијана“, званично је отворен вечерас.

Највећа звезда прве вечери „Нишвила“ Ал ди Меола најавио је да ће свирати неке модерне и оригиналне песме, као и „неку средовечну музику“, и додао је да ће се на репертоару наћи једна Макартнијева нумера.

Један од највећих џез гитариста свих времена рекао је да је, у суштини, више латино него џез музичар, јер се сви његови ритмови мање-више базирају на латино музици.

На питање да ли би волео да ради филмску музику, Ди Меола је рекао да би волео да пре или касније добије такву понуду, али је додао да у Холивуду постоји „приватни клуб композитора“ филмске музике у који је тешко ући. Ако би и ушао у тај клуб, морао би да се одрекне турнеја и живих наступа, а његова жеља је, била и остала, да путује.

„Међутим, радио сам музику за телевизију, као на пример, за серију ’Сопранови‘ где сам остварио присан однос са тим светом, јер је то слично место као оно у којем сам одрастао“, рекао је њујоршки гитариста.

© Sputnik / Владимир СударДиректор „Нишвила“ Иван Благојевић данас је открио таблу на главном коридору у Нишкој тврђави који ће се од данас незванично звати Коридор Мише Блама.
Директор „Нишвила“ Иван Благојевић данас је открио таблу на главном коридору у Нишкој тврђави који ће се од данас незванично звати Коридор Мише Блама. - Sputnik Србија
Директор „Нишвила“ Иван Благојевић данас је открио таблу на главном коридору у Нишкој тврђави који ће се од данас незванично звати Коридор Мише Блама.

Интересантан је податак да је Ди Меола са Пако де Лусијом и Џоном Маклафином, врхунским гитаристима са којима је чинио чувени трио, требало да наступи у Нишу давне 1980. године, али је концерт отказан јер је неколико дана раније умро Јосип Броз Тито.

Осим Ди Меоле, вечерас ће у главном програму наступити кинески „Голден Буда џез бенд“, који је наступио и ноћ уочи отварања фестивала на бини и у програму посвећеном Шабану Бајрамовићу, и бугарски састав „Подуене блуз бенд“, који ће у суботу наступити и у нишком затвору. Програм на главној бини отвориће домаће снаге — нишки састав „Наисблу“ и „Београдски диксиленд оркестар“, чији је саксофониста Љубомир Матијаца добио награду за животно дело.

Директор „Нишвила“ Иван Благојевић данас је открио таблу на главном коридору у Нишкој тврђави који ће се од данас незванично звати Коридор Мише Блама.

Благојевић је објаснио да је Скупштина града Ниша прихватила предлог да једна улица у граду понесе име познатог југословенског и нишког џез музичара, али да у „Нишвилу“ нису били задовољни „понуђеним улицама“, па су одлучили да главни коридор у тврђави добије име по Миши Бламу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала