Ако Запад ћути о Милошевићу, не сме и Србија

© Sputnik / Радоје ПантовићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Први потпредседник и министар спољних послова Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Запад ћути о чињеници да је Хашки трибунал ослободио Слободана Милошевића сумњи за етничко чишћење и ратне злочине у Босни и Херцеговини, али да Србија „не сме и неће о томе да ћути“.
Слободан Милошевић - Sputnik Србија
Зашто су медији прећутали да је Хаг ослободио Милошевића оптужби

„Нема кривице Милошевића, СР Југославије и Србије, срушене су лажи о геноциду и ратним злочинима које су биле основ за кажњавање Србије и српског народа. Сигуран сам да ће кад-тад доћи време за признање, као у случају Ирака, да је Србија била нападана на основу лажних и погрешних оптужби. Свесно или несвесно, Хашки суд је овом пресудом то већ учинио“, истиче се у писаној изјави Дачића.

Он је подсетио да је од изрицања пресуде Радовану Караџићу прошло скоро пет месеци, али, иако је пресуда јавно објављена, и поред указивања на чињеницу да је у њој у параграфу 3460 Милошевић ослобођен сумњи за етничко чишћење и ратне злочине у БиХ, „о томе је на Западу владао мук“.

„Зато се тиме руши слика о оправданости западне политике према Србији“, истакао је Дачић.

Како се наводи у писаној изјави, у пресуди се наводи да је Милошевић говорио да сви припадници других народа и етничких група морају бити заштићени и да национални интерес Срба није дискриминација (параграф 3288), као и да је потребно борити се одлучно против криминала (параграф 3284).

Такође, у параграфу 3292 се каже да је СР Југославија охрабривала босанске Србе да прихвате мировне предлоге. Суд је у параграфу 3280 закључио да Милошевић није био део удруженог злочиначког подухвата и да је, управо супротно, осудио етничко чишћење.

„Тиме је Хашки суд признао не само да Милошевић није био крив, већ и да су оптужбе против Србије, СР Југославије и њега биле погрешне и лажне, а оне су послужиле за оштре економске санкције. Зато сам недавно говорио да ће доћи време када ће се, као у случају Ирака, поставити питање оправданости западне политике према Србији, укључујући и бомбардовање“, истакао је Дачић.

Он је додао да је судија Огон Квон из Јужне Кореје, један од судија Радовану Караџићу, судио и Милошевићу, „који би вероватно тако пресудио и у процесу против Милошевића“.

„Зато и дан данас остају сумње везане за Милошевићеву смрт, јер је Суд две недеље пре тога одбио његов захтев за операцију срца у Русији, а званични извештај Хашког суда о смрти утврдио је да је у Милошевићевој крви нађен лек који му није био преписан и који је поништавао дејство других лекова, што га је на крају и убило. Хашки суд је утврдио да је то знао пре смрти Милошевића, али га није обавестио. До сада за то нико није одговарао“, указује Дачић.

Према његовим речима, „очигледно да Хашком суду није одговарало да се суђење Милошевићу заврши, јер би вероватно био ослобођен оптужби, као што је то учињено у пресуди Караџићу 10 година после његове смрти“.

Исто тако, западним политичарима не одговара да се данас о томе много говори и пише и зато се пет месеци након пресуде Караџићу о томе ћутало, додао је Дачић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала