Олег Киријев: Лако је бити саветник паметног председника

Олег Киријев: Лако је бити саветник паметног председника
Пратите насTelegramOdyssey
„За Американце је битно како свираш. Срећан сам да је мој последњи последњи це-де у последњих четири-пет недеља у 50 најслушанијих америчких радио-станица. На 25. месту смо. За Руса, то је невероватно“, каже за Спутњик Олег Киријев.

Звезда друге вечери џез фестивала Нишвил, руски саксофониста и певач Олег Киријев који је на главној бини наступио са својим бендом „Орлан“ каже да се на Нишвилу, као и у целој Србији, он и његов бенд осећају „као добри људи који су стигли кући“.

„На фестивалу који има велику традицију као Нишвил, осећамо се супер“, каже Киријев за Спутњик.

Киријева, који је други пут наступио на Нишвилу, а први пут са својим бендом „Орлан“, питали смо шта би издвојио са програма фестивала.

Ал Ди Меола - Sputnik Србија
Отварање „Нишвила“ — 36 година чекања на Ди Меолу (фото)

„Ала ди Меолу. Слушао сам првог дана и супер трио којег чине Сајрус Честнат, Бастер Вилијамс и Лени Вајт и то је био врхунски концерт. Невероватно је да мали град има тако велики фестивал. На тонској проби сам чуо пољски бенд (Станислав Словински квартет) који супер свира. Сваки дан има доста тога лепог на програму“, додаје он.

Музику састава „Орлан“ Олег Киријев дефинише као „етно-џез светску музику који показује наш дивни крај — Башкирију“. Као што је лепа Србија, тако је лепа и Башкирија, додаје.

Башкирија је руска република која је смештена на граници Европе и Азије, а на питање да ли га је граница цивилизација определила да се бави џезом одговара потврдно.

„Да и то је добро. Ми смо били као миксер са својим културама. Код нас имате башкиријску татарску музику, индијску музику… И то је супер“, додаје он.

Киријев, који је доста радио у САД каже да је у време „новог хладног рата“ добро примљен у Америци.

Бени Брикман бенд и Амалија Ненова на промоцији Нишвила у Софији. - Sputnik Србија
Нишвил у Београду (видео)

„За Американце је битно како свираш. Кад сам у Америци ја свирам музику која је написана у њиховој традицији. Срећан сам што имам пет објављених це-деова у Америци. Срећан сам да је овај последњи, који сам направио са Американцима, старим џез музичарима у последњих четири-пет недеља у 50 најслушанијих америчких радио-станица. На 25. месту смо. За Руса, то је невероватно“, каже он.

Каже да као грађанин Русије нема проблема да путује на Запад.

„Обични људи немају проблема. Имају они који раде за полицију. Политика није за музичаре и ја сам несрећан што су затегнути односи Русије и САД“, каже Киријев.

Међутим, Киријев обавља једну политичку функцију — саветник је за културу председника Башкирије.

„То је нормално, јер је садашњи председник интелигентан човек, професор који воли и оперу и позориште и џез. лако је са њим причати о свему. Захваљујући њему, пуно културних садржаја и из Москве и из иностранства долази у Башкирију“, закључује Киријев.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала