Пољска се обраћа Русији за помоћ у истрази догађаја из 1945.

© Flickr / Michel G.Палата културе и науке у Варшави.
Палата културе и науке у Варшави. - Sputnik Србија
Пратите нас
Институт за национално сећање Пољске планира да се у септембру обрати Русији за правну помоћ у истрази такозване „Августовске рације“ из 1945. године, у којој су, према пољским подацима, погинуле најмање 592 особе.
Споменик кнезу Јoзефу Поњатовском испред резиденције председника Пољске у Варшави. - Sputnik Србија
Пољска: Нема претње од Русије

Институт за национално сећање неколико година истражује околности догађаја од пре више од пола века како би се утврдили тачан број жртава и места где су сахрањени. У јулу ове године сазнало се да Институт проучава архивске документе из доба СССР-а у вези са „августовском рацијом“, објављене на порталу Министарства одбране Русије.

Пољска ће тражити оверене копије докумената 50. Армије и информације о совјетским функционерима који су учествовали у рацији, рекао је за новинску агенцију ПАП председник Комисије за процесуирање злочина против пољског народа у Белостоку Јануш Ромањчук.

Он је додао да се наставља проучавање докумената пронађених на сајту Министарства одбране Русије, као и да Институт прати друге портале. У случају налажења новог важног материјала, рок за упућивање захтева Русији могао би да буде промењен.

„Августовска рација“ је војна операција коју је извршила совјетска војска у североисточном делу Пољске да би ликвидирала антисовјетске илегалце и борце.

У Министарству спољних послова Русије саопштили су да је то једна од странице заједничке историје и Москва је спремна да преко комисије историчара размотри све аспекте догађаја из 1945. године. Истовремено, Министарство је навело да сличне историјске ситуације не би требало да буду коришћене као средство у савременој политици.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала