Амерички експерти: Повуците нуклеарно оружје из Турске

© Flickr / Sandia LabsБомба Б61-12
Бомба Б61-12 - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички институт „Стимсон центар“ објавио је извештај о америчком нуклеарном оружјем у Турској. Експерти су сигурни да ће у условима политичке нестабилности бити крајње тешко спречити да оно не падне у нежељене руке.
Бомба Б61-12 - Sputnik Србија
Нове америчке нуклеарне бомбе стижу у Немачку

„На бази Инџирлик је распоређено око 50 термо-нуклеарних бомби Б61. За време војног пуча бази је била искључена струја, док су летови америчког Ратног ваздухопловства били обустављени. Команда базе је била ухапшена под сумњом да је умешана у војни пуч“, наводи се у извештају.

Према речима једног од аутора документа, Лејси Хили, веома је рискантно држати нуклеарно оружје 70 километара од сиријске границе. Она је сигурна да ово наоружање више нема утицаја на ситуацију на европском тлу, већ да је постало само терет.

Експерти центра, чији је циљ да помажу у нуклеарном разоружању, сматрају да не треба трошити новац на модернизацију Б61. По њиховом мишљењу, боље је да се ова средства потроше на уништење нуклеарног оружја за масовно уништење. То ће омогућити да се уштеди више од шест милијарди долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала