Процурила тајна документа Сорошевог фонда

© REUTERS / Ruben SprichЏорџ Сорош
Џорџ Сорош - Sputnik Србија
Пратите нас
Хакери су објавили више од 2.500 докумената Фондације за отворено друштво коју води амерички милијардер Џорџ Сорош, а који откривају планове рада, стратегије, приоритете и друге Сорошеве активности и обухватају извештаје о европским изборима, миграцијама и азилима у Европи.
Сајбер-криминал - Sputnik Србија
Сорош и Бридлав мете „руских хакера“

Наводи се да иза процурелих докумената стоје амерички активисти који желе да представе истину о „процесу доношења одлука САД, као и о кључним елементима америчког политичког живота“. Амерички стручњаци за безбедност, ипак, за цурење ових података сматрају одговорнима руске хакере.

Документи су груписани у секције, као што су географска подручја, Светска банка и Канцеларија председника, и односе се на период од 2008. до 2016. године.

Према наводима портпаролке ФБИ Лоре Силбер, хакери су податке о Фондацији за отворено друштво објавили најпре у јуну. Она је рекла да је истрага показала упаде на интерну мрежу коју користе чланови одбора, особље и партнери Сорошеве фондације.

​Хакери су открили и мејлове бившег генерала НАТО-а Филипа Бридлава у којима се види његов покушај да испровоцира америчког председника Барака Обаму да започне сукоб са Русијом. Бридлав је рекао да су украдени мејлови били део државне обавештајне операције.

Подсећа се да је Викиликс пре неколико дана објавио да је милијардер Џорџ Сорош 2011. давао упутства Хилари Клинтон како да приступи тадашњим немирима у Албанији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала