Лавров: Учинићемо све да спречимо било која дејства против Русије (видео)

© Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров и Франк-Валтер Штајнмајер
Сергеј Лавров и Франк-Валтер Штајнмајер - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва има неоспориве доказе да је Украјина умешана у покушај организације диверзије на Криму, а Русија ће учинити све како би пресекла било која дејства уперена против Русије, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са немачким колегом Франк-Валтером Штајнмајером.

Русија је веома забринута ситуацијом у Украјини, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након преговора са својим колегом из Немачке Франк-Валтером Штајнмајером.

„Пре свега смо разговарали о међународним питањима, а посебну пажњу посветили смо ситуацији у Украјини. Неопходно је синхронизовати кораке како би се остварили резултати у реализацији Минског споразума, али и како би се осигурала безбедност у региону“, оценио је Лавров.

Током сусрета, истакао је он, оцењене су перспективе за обнову дијалога у формату Нормандијске четворке с обзиром на то да је на то у великој мери утицао недавни инцидент на Криму у организацији украјинских диверзаната, када су погинула два руска војника.

Упитан да ли ће доћи до прекида дипломатских односа између Русије и Украјине, Лавров је рекао да је то крајња мера, те да је важно избећи такве потезе и бити суздржан.

Истовремено, Штајнмајер је рекао да је Немачка такође забринута због заоштравања ситуације око Крима.

„Берлин очекује резултате истраге и руске и украјинске стране када је у питању ситуација око терористичког напада на Криму како би могао да донесе реалну процену ситуације“, рекао је Штајнмајер.

Како је рекао, информације које је Берлин добио од Москве и Кијева су контрадикторне.

Он се осврнуо и на питање Сирије рекавши да је хуманитарна ситуација у Алепу катастрофална и да то тако више не може да се настави.

„Гледамо слике из Алепа, то је катастрофа. Хуманитарна ситуација је катастрофална. Неопходно је увести сталне хуманитарне коридоре, с обзиром на то да трочасовни прекиди ватре нису довољни“, истакао је он.

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер борави у посети Русији у оквиру које се састао са својим колегом Сергејем Лавровом.

Говорећи о Турској, Лавров је истакао да је Анкара изразила спремност да размотри питање увођења међународне контроле на два гранична прелаза са Сиријом.

„Сходно Резолуцији 2165 о Сирији, коју је усвојио Савет безбедности УН, означена су два гранична прелаза на територији Турске на којима ће УН пратити дешавања. На једном од та два су УН распоредиле своје људе, међутим други прелаз још увек није отворен“, рекао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала