Бајден поручио Тачију: ЗСО или губитак наше подршке

© AP Photo / Visar KryeziuПотпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини
Потпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник САД Џозеф Бајден запретио је данас у Приштини политичким лидерима Косова да треба да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и омогуће формирање Заједнице српских општина на Косову или ће, како је поручио, Приштина изгубити подршку САД.
Џо Бајден - Sputnik Србија
Бајден изразио саучешће за жртве НАТО-а

Бајден је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са косовским председником Хашимом Тачијем, рекао да ће тај споразум и формирање ЗСО имати позитиван утицај на регион.

„Желим да потпишете споразум са Црном Гором. То је фер договор, и то ће имати позитиван утицај на регион. И Заједница српских општина. Неке одлуке се морају погурати, али тешке одлуке ће уродити плодом. Бол рата је још свеж. Све ово су свежи ожиљци, али Косово треба да иде напред ка заједничкој будућности и једнаким правима за све грађане“, рекао је Бајден.

Други човек САД је поручио да Приштина мора да има блиску сарадњу са својим, како је рекао, суседима.

Према Бајденовим речима, и премијер Иса Мустафа и косовски председник Хашим Тачи позитивно су се изјаснили о наставку разговора са Београдом, уз посредовање Брисела.

„То ће бити тешко, али неопходно. Са (премијером Александром) Вучићем сам такође разговарао о овом питању“, додао је Бајден и упозорио да албански политичари имају обавезу и одговорност да се придржавају обавеза које су дате у Бриселу.

Бајден је рекао и да нема повратка назад.

Потпредседник САД Џо Бајден - Sputnik Србија
Овако је Бајден говорио о Србима

„Ви сте успели да обезбедите независност и имаћете утицај не само овде, већ и у региону, упркос мањинским мишљењима опозиције која претерује и не жели да потпише споразум са Црном Гором“, изјавио је Бајден.

Једини начин да Косово крене напред је заједничка будућност и промовисање помирења.

„Ми желимо да имамо јако, мултиетничко Косово“, рекао је Бајден и истакао да је употреба силе зарад спречавања демократског процеса неприхватљиво.

Указујући да је реч о питању од суштинског значаја за напредак Косова у Европи, Бајден је обећао да ће САД наставити да помажу Косово. САД су, како је рекао, обезбедиле више од две милијарде долара помоћи Приштини.

„Ми желимо да имамо јако Косово које ће бити пуноправна чланица ЕУ“, рекао је Бајден.

Казао је да му је част да именује ауто-пут Урошевац—Гњилане именом свог сина Боа Бајдена, али и да је све ово претходно за Косово важније од церемоније именовања пута.

Џо Бајден - Sputnik Србија
Хоће ли Бајден помирити Београд и Приштину?

„Овде сам да осигурам да ће САД настојати да Косово буде демократска држава. Ово је ваш изванредан успех за интерес моје земље. Ако успете, успеће и регион. Овај регион никада није у потпуности интегрисан у Европу и наша визија је европска интеграција“, закључио је Бајден.

Тачи је новинарима рекао да ће дијалог са Београдом брзо доћи на ред. Што се споразума о демаркацији са Црном Гором тиче, Тачи је потврдио да је реч о фер договору.

Он је поновио да је за Приштину посета америчког потпредседника велика част.

„То је велика част што сте посетили нашу независну државу по други пут. Косово се данас веома разликује од Косова за које смо се борили пре 20 година“, рекао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала