У Азербејџану ухапшени осумњичени за повезаност с Гуленом

© AP Photo / Selahattin SeviМухамед Фетулах Гулен је вођа покрета Хизмет, што зна турском значи служба
Мухамед Фетулах Гулен је вођа покрета Хизмет, што зна турском значи служба - Sputnik Србија
Пратите нас
Служба државне безбедности Азербејџана ухапсила је особе које би могле да буду повезане са покретом проповедника Фетулаха Гулена, ког Анкара оптужује за покушај преврата у Турској.

Код Фуада Ахмедлија, једног од осумњичених, приликом претраживања стана пронађени су литература покрета Фетулаха Гулена, компакт дискови, као и документи који доказују везу са покретом, навели су у заједничком саопштењу Служба државне безбедности и Главно тужилаштво Азербејџана. 

Међу ухапшенима су азербејџански држављани Израилов Шахин, Ахмедли Фуад, Мусајев Етибар и Гасимов Вугар, који раде у компанијама мобилне телефоније. 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган: Гулен одговоран за нарушавање турско-руских односа

Према наводима истраге, Израилов, Ахмедли и Мусајев су користећи службена овлашћења „редовно преносили Гасимову и другим особама податке о бројним претплатницима и штампане листе позива“. 

„Они су уз помоћ антене одређивали локације на којима се грађани налазе и маршруте њиховог кретања, преносећи ове, као и друге информације, чиме су озбиљно угрозили права физичких и правних лица и њихове законске интересе“, наведено је у саопштењу. 

У ноћи 16. јула у Турској је група побуњеника покушала да изведе војни преврат. У сукобима у Анкари и Истанбулу погинуло је 246 турских држављана, више од 2.000 људи је рањено, а побуна је угушена. 

Турске власти оптужиле су исламског проповедника Фетулаха Гулена да је умешан у покушај преврата и затражиле су од САД да им га изруче. Сам Гулен је осудио побуну и изјавио да није умешан у њу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала