Ресторан који служи остатке хране (фото)

© Flickr / Michael SternХрана
Храна - Sputnik Србија
Пратите нас
Први ресторан који служи храну направљену од остатака хране или намирница чији је рок трајања на истеку отворен је у Финској. Та идеја постаје све популарнија и очекује се да буде моћно оружје у борби против глобалног загревања и проблема са отпадом.

Први ресторан са јелима од остатака хране „Луп“ отворен је у некадашњем болничком комплексу у близини Хелсинкија у оквиру пројекта „Од отпада до тањира“, јавља финска телевизија „Иле“.

Јохана Кохвака, организатор пројекта, објаснила је да је ресторан склопио уговор са великим ланцима супермаркета који ће га снабдевати бесплатном храном која би иначе пропала. Према њеним речима, продавницама је заправо драго што учествују у пројекту, пошто им он пружа могућност да храну којој истиче рок трајања искористе у племените сврхе. Оно што је можда чудније, чак им се и финансијски исплати — супермаркети не морају да плаћају доставу покварене хране фабрикама за биогориво.

​Храну која се служи у ресторану „Луп“ припрема тим професионалних кувара. Пројекат такође обезбеђује посао младима из Хелсинкија, имигрантима, као и онима који су дуго незапослени.

Финци су чувени по огромним количинама хране која пропада. Прошле године, Финци су одбацили храну у вредности пола милијарде евра. Ради се углавном о поврћу, ког се баци око 22 милиона килограма годишње. Пропала храна износи 15 одсто утрошене хране, а проценат је још већи у ресторанима. Процењује се да је новчани губитак 125 евра по глави становника. Поред тога, финске продавнице бацају од 12 до 14 килограма хране по глави становника сваке године. Међутим, у највећем броју случајева храна која се баца и даље је потпуно јестива, преноси „Иле“.

​Пројекат „Од отпада до тањира“ подржава Социјални фонд ЕУ, а организатори су успели да за његово покретање прикупе додатних 30.000 евра.

3Д ресторан у Лондону - Sputnik Србија
У Лондону отворен први ресторан где се јела штампају (видео)

Ресторан у Хелсинкију засад је једини тог типа, али се организатори надају да ће мобилна апликација коју развијају олакшати рециклирање бачене хране.

Етичка употреба бачене хране дугогодишње је питање у Финској. У граду Турку остаци школских оброка дељени су бескућницима претходних неколико година.

На глобалном нивоу, дневно се баци најмање четвртина употребљивих намирница. Према различитим проценама, количина која пропадне могла би да нахрани две милијарде људи.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала