Британски свештеник-педофил ухапшен по повратку са Косова

© Sputnik / Vitaly Belousov / Уђи у базу фотографијаЛисице, суд
Лисице, суд - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски свештеник Лоренс Сопер (72), који је оптужен за сексуално злостављање деце у Британији 70-их и 80-их година прошлог века, ухапшен је у недељу на лондонском аеродрому Лутон по повратку са Косова, пет година након што је тамо побегао и живео под лажним именом, јавиле су агенције.

Сопер је стављен у притвор у Лондону, а оптужен је за девет сексуалних напада почињених над петоро деце између 1972. и 1986. године, саопштила је полиција, а преноси „Ројтерс“.

Његовим јучерашњим хапшењем окончан је дуготрајан правни спор између Велике Британије и Косова, где је Сопер ухапшен у мају на основу европске потернице коју је издао Лондон, наводи АФП.

Хапшење - илустрација - Sputnik Србија
Ухапшен британски свештеник на Косову

Полиција на Косову рекла је Ројтерсу да је Соперу истекло временско ограничење за боравак на тој територији и да је он депортован.

Сопер ће се касније данас појавити у суду у Лондону где ће се суочити са оптужбама за злочине, преноси британска агенција.

Свештеник из Илинга у западном Лондону живео је у Пећи на Косову око пет година под именом Ендрју Чарлс Кингстон.

Косовска полиција је, у време када је он на Косову ухапшен, навела да је тамо познат као „отац Лоренс“, а да му је пуно име Ендрју Чарлс Кингстон Сопер.

Раније овог месеца, суд на Косову по други пут је одбио да изручи католичког свештеника, закључивши тада да он не може бити изручен зато што су дела за која је оптужен застарела.

Лондонска полиција данас није могла за АФП да каже да ли је његов повратак у Британију омогућен након споразума са властима на Косову, или се Сопер у Лондон вратио својом вољом.

Портпаролка Министарства унутрашњих послова Велике Британије није била у могућности да одговори на питање француске агенције да ли је Влада била умешана у обезбеђивање Соперовог повратка у Британију.

Британски свештеник био је у бекству од 2011. године, а оптужен је да је злостављао пет ученика док је био наставник у приватној католичкој школи у Лондону.

Према независном британском извештају, у школи „Сент Бенедиктс“ се догодио 21 случај сексуалног злостављања деце од стране свештеника у периоду од 1970. до 2010. године.

Та лондонска школа извинила се 2011. године за злостављања и прихватила је препоруке за темељну промену начина управљања, наводи француска агенција.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала