Бранитељи инсистирају на дијалогу са српским премијером

© AFP 2023 / NIKOLA SOLIC Бранитељи Хрватске
Бранитељи Хрватске - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски бранитељи инсистирају на дијалогу са српским премијером Александром Вучићем, сматрајући да је то једини сигуран начин да се дође до конкретних резултата, и апелују на смиривање тензија у односима са Србијом, а хрватске политичаре позивају да се не служе хушкачким језиком.

„Бранитељи не могу бирати политичаре у Србији, али траже дијалог. Када би се разговарало за једним столом са Вучићем, да председница то иницира, сигурно би се дошло до конкретних резултата“, рекао је бранитељ Јосип Клем на конференцији за новинаре, након разговора са шефом СДП-а и кандидатом за премијера на ванредним парламентарним изборима Зораном Милановићем.

Хрватски домобран - Sputnik Србија
Да ли после „чишћења“ бирачких спискова остаје да Србима вежу плаве траке

Бранитељи су раније данас апеловали на хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић да им уговори сусрет са српским премијером, а након тога су са Милановићем разговарали о односима са Србијом и поглављима 23 и 24.

„Желели смо да научимо Милановића и СДП демократији и дијалогу“, рекао је бранитељ Дражимир Јукић, док је Клем казао да су бранитељи такве разговоре имали и са председницом Хрватске и са лидером ХДЗ-а Андрејем Пленковићем.

„Не желимо да се политичари служе хушкачким језиком. Позивамо јавност да се смире тензије, да се успоставе односи са Републиком Србијом и да се омогуће радни састанци. Овако нигде нећемо доћи. Након избора се нико не брине о нама. То смо рекли и Милановићу“, рекао је Клем.

Он је поновио да се бранитељи противе затварању граница, јер то неће довести никуда.

„Ми се залажемо за дијалог и мислимо да смо на добром путу, без обзира што нисмо наишли на разумевање. Милановић можда има оштрији став. Мислимо да ипак треба сести за сто, у циљу проналаска наших несталих, али и због добросуседских односа“, казао је Клем.

Он је рекао да се бранитељи не баве политиком и да не желе генерацији која сада има 20 година да говоре о рату.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала