Ердоган против „будуће улоге“ Асада у Сирији

© REUTERS / Umit BektasПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган говори на конференцији за медије након Савета за националну безбедност у Анкари
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган говори на конференцији за медије након Савета за националну безбедност у Анкари - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да се противи „будућој улози“ сиријског председника Башара ал Асада и да Сирија „никада не би могла да досегне демократију“ са њим на челу.
Потпредседник САД Џо Бајден и премијер Турске Бинали Јилдирим у Анкари у Турској. - Sputnik Србија
Бајден: Курди не треба да иду западно од Еуфрата

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са потпредседником САД Џозефом Бајденом потврдио да су снаге сиријске опозиције, уз помоћ Анкаре, преотеле од припадника ДАЕШ-а контролу над пограничним градом Џараблусом.

Према његовим речима, сиријски побуњеници су заузели „владине и званичне резиденције“, а припадници ДАЕШ-а су „приморани да напусте Џараблус“, преноси АП.

Бајден је, са друге стране, рекао да Вашингтон подржава операцију коју Турска предводи у Џараблусу, истакавши да су САД пружиле подршку из ваздуха.

„Снажно подржавамо оно што је турска војска урадила, обезбедили смо им подршку из ваздуха“, рекао је Бајден додајући да САД „веома снажно“ верују да би турску границу требало да контролише Анкара.

Извори сиријских побуњеника, које подржава Турска, објавили су раније да су ушли данас у град Џараблус на северу Сирије, који је био под контролом ДАЕШ-а.

Та војна операција изведена је уз помоћ турских тенкова, јединица специјалне полиције и бомбардера коалиције на челу са САД, наводе извори, пренела је агенција „Ројтерс“.

Командант побуњеничке групе Фајлак ел Шам, који је желео да остане анониман, рекао је британској агенцији да се већина џихадиста повукла из Џараблуса, а неки су се и предали.

Други командант је изнео процену да је 50 одсто града тренутно под контролом побуњеника које подржава Турска. 

„Борци ДАЕШ-а су се повукли из неколико села у предграђу Џараблуса и крећу се према југу, према граду Ел Бабу“, изјавио је командант Фајлак ал Шама.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала