Бивши шеф Пентагона: Висок ризик од нуклеарног рата

© Flickr / all_usernames_are_takenНуклеарна експлозија
Нуклеарна експлозија - Sputnik Србија
Пратите нас
Свет никада није био тако близу почетку нуклеарног рата, чак и у време сукоба СССР-а и САД, сматра бивши амерички министар одбране Вилијам Пери за „Далас морнинг њуз“.
Нуклеарна експлозија - Sputnik Србија
Нуклеарни рат може да почне случајно

Пери, који је био на челу Пентагона од 1994. до 1997. године, последњих 25 посветио је проучавању проблема смањења ризика од нуклеарне катастрофе. Он сматра да стари модел сукоба између нуклеарних сила, Русије и Америке, нигде није нестао, преноси „Далас морнинг њуз“.

Као још један разлог за забринутост Пери је навео и то што САД и њихови најближи конкуренти Русија, Кина, Индија и друге земље у необичној трци у наоружању стварају све деструктивније оружје, а новине у тој области се појављују све чешће.

Бивши министар је подсетио да је Пентагон већ упозорио Конгрес да ће Министарству одбране САД у наредних 20 година бити потребне велике количине новца — око 450 милијарди долара. Планирано је да се са тим новцем, између осталог, направе нови бомбардери, подморнице и ракете.

Пери са иронијом наглашава да се све то дешава на крају мандата председника Барака Обаме, који је у априлу 2009. године у свом говору у Прагу обећао да ће радити на стварању света без нуклеарног оружја.

Предеседник Русије Владимир Путин и амерички председник Барак Обама - Sputnik Србија
Нуклеарно отопљавање САД и Русије?

„Ми често размишљамо о опасности од нуклеарне катастрофе која је претила током Хладног рата, али та опасност се сада враћа. То се дешава због константног погоршања односа са Русијом. Све, наравно, није тако лоше као у време Хладног рата, али тако је тренутно“, рекао је Пери.

Бивши шеф Пентагона такође је истакао да је повећан број претњи у поређењу са онима из времена Хладног рата.

„Суочени смо са две нове врсте опасности, које нису постојале у Хладном рату. Једна од њих је ризик од нуклеарног тероризма, а други — регионални нуклеарни рат, на пример између Индије и Пакистана. Када додате те две компоненте у једначину, ризик од нуклеарне катастрофе постаје већи“, закључио је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала