Срби спречени да посете разрушену цркву на КиМ

© Tanjug / Жељко ТврдишићАлбанци демонстрирају у Мушутишту не дозвољавајући расељеним Србима да уђу у село.
Албанци демонстрирају у Мушутишту не дозвољавајући расељеним Србима да уђу у село. - Sputnik Србија
Пратите нас
Три аутобуса са око 150 расељених Срба из Мушутишта код Суве Реке, након више од четири сата чекања, вратила су се назад пошто због протеста Албанаца нису успели да обиђу разрушену Цркву Богородице Одигитрије и своја имања.

Аутобуси са Србима око 12 сати у пратњи косовске полиције вратили су се из Суве Реке и запутили се према Манастиру Зочиште, код Ораховца, где ће пресећи славски колач.

На крају је процењено да нису створени безбедносни услови да Срби дођу до порушеног манастира где је требало да јутрос присуствују литургији.

Специјалне јединице косовске полиције направиле су нешто раније кордон испред демонстраната и затражиле од њих да се разиђу, након чега је дошло до сукоба између полиције и демонстранта. Демонстранти су гађали припаднике полиције стакленим флашама и каменицама, а до инцидента је дошло у тренутку када су полицајци лишили слободе неколико њих који су седели на путу.

Пут који води према темељима цркве која је порушена и коју Срби намеравају да посете, био је ослобођен на кратко. Демонстранти су носили албанске заставе и пароле на којима је исписано „ОВК“. На лицу места могу се видети остаци поломљеног стакла и каменице.

Албанци, махом мештани Мушутишта, блокирали су пут који води према Цркви Богородице Одигитрије која је порушена и на чијим темељима је јутрос требало да расељени Срби присуствују литургији поводом празника Велике Госпојине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала