Русефовa својим присталицама: Не дајте ме!

© AFP 2023 / EVARISTO SAДилма Русеф
Дилма Русеф - Sputnik Србија
Пратите нас
Дилма Русеф, која је смењена са места председнице Бразила, током говора у престоници земље Бразилији позвала је своје присталице да се боре против те одлуке Сената. У исто време, Мишел Темер, који је раније вршио дужност потпредседника Бразила, ступио је на дужност председника те јужноамеричке државе.
Дилма Русеф предсеница Бразила - Sputnik Србија
Дилма Русеф више није председница Бразила

„Обраћам се онима који су за мене гласали на изборима. Не прекидајте борбу! Предлажем свима да се боре за успостављање демократије“, рекла је Русефова, назвавши своју смену државним пучем. 

„Ова одлука ће ући у историју као једна од највећих неправди. Ми ћемо се жалити свим могућим институцијама“, навела је Русефова.

Адвокати Русефове су већ припремили две жалбе. Документи ће бити упућени Федералном врховном суду Бразила. У једној од жалби указује се на кршења процеса, а у другој се инсистира на недостатку основа за смену.    

Након тродневне дискусије већина бразилских сенатора је гласала данас за коначну смену Русефове са председничке функције. За смену је гласао 61 сенатор, а против је било 20 сенатора. Русефова није изгубила право на политичко деловање у наредних осам година. 

Након те одлуке Венецуела и Боливија су најавили повлачење својих амбасадора из Бразила назвавши смену Русефове „пучем“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала