У Паризу отворена изложба „Косово и Метохија — 10 корака“

© Фото : KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJUУ Паризу је 6. 9. 2016. у Културном центру Србије отворена изложба о развоју културе Косова и Метохије од периода антике до 20. века.
У Паризу је 6. 9. 2016. у Културном центру Србије отворена изложба о развоју културе Косова и Метохије од периода антике до 20. века. - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић отворио је вечерас у Културном центру Србије у Паризу изложбу „Косово и Метохија — 10 корака“, поручивши да она у најбољем светлу показује природу и вредност српског наслеђа на КиМ.

Како би савременом посетиоцу тематику културног наслеђа на Косову и Метохији приближили на пријемчив и упечатљив начин, Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије и Општина Звечан осмислили су поставку којом се кроз најмодерније уметничко-техничке методе посматрачу представља развој културе Косова и Метохије од периода антике до 20. века.

Уништавање манастира на Косову - Sputnik Србија
Не престаје борба да Косово не уђе у Унеско

Изложба, осим кроз културну традицију, посматраче води кроз политичку историју те области, а применом најсавременијих мултимедијалних музеолошких техника и одабиром експоната приближиће тему хришћанског и српског наслеђа на КиМ најширој иностраној публици.

Изложба на једном месту обједињује опсежан писани материјал, чији су аутори наши стручњаци из области историје, историје уметности и археологије, фотографије и експонате уступљене од стране бројних српских институција културе, као и најмодернију технологију која посетиоцима омогућава интеракцију са садржајем, дочарава велико богатство јужне покрајине и даје увид у геополитичку, социолошку и религијску ситуацију на територији Косова и Метохије.

Ђурић је бројне амбасадоре при Унеску који су присуствовали отварању изложбе позвао да наставе да поштују универзалне принципе на које се Србија позива, а који штите и све државе од сличне судбине и напада на њихову културну баштину.

Ђурић је подсетио да је српско културно наслеђе на КиМ протеклих деценија било мета бројних напада, а да је најстрашнија епизода био мартовски погром 2004. године.

© Фото : KANCELARIJA ZA KOSOVО I METOHIJUДиректор Канцлеарије за КиМ Марко Ђурић и амабасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић на отварању изложбе.
Директор Канцлеарије за КиМ Марко Ђурић и амабасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић на отварању изложбе. - Sputnik Србија
Директор Канцлеарије за КиМ Марко Ђурић и амабасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић на отварању изложбе.

„Наша православна црква, држава и пријатељи у међународној заједници истрајавају у одбрани наших споменика. Унеско, и чланство целовите Србије у њему, једина је гаранција да ће то наслеђе, које је у суштини хришћанско, али и универзално, бити заштићено и сачувано за будуће генерације“, рекао је Ђурић.

Он је истакао да је судбину свог културног наслеђа на КиМ делио и сав тамошњи српски народ, а да размере те патње илуструје чињеница да је од преко 350.000 Срба који су живели на КиМ до 1999. године, више од 247.000 и даље расељено, као што је и даље расељено и 50.000 Срба који су пре рата живели у Приштини.

„Упркос овом страшном етничком чишћењу, наше културно наслеђе и даље опстаје у тешким околностима“, нагласио је Ђурић.

Гостима, међу којима су били амбасадори око 40 држава које имају глас у Унеску, обратили су се и и амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић и директорка Културног центра Србије у Паризу Славица Петровић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала