Пољска купује америчке системе „Патриот“, чека дозволу Вашингтона

© REUTERS / Osman OrsalАмерички војници порет ракетног система Патриот у турској војној бази у Газиантепу.
Амерички војници порет ракетног система Патриот у турској војној бази у Газиантепу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољска је тражила одобрење Вашингтона за куповину осам противавионских система „Патриот“ како би обновила своје ваздушне и ракетне снаге.

Пољски министар одбране Антони Маћеревич је изјавио да је Влада Пољске званично тражила дозволу САД за куповину система „Патриот“, али није могао да говори о цени тог уговора.

Споменик кнезу Јoзефу Поњатовском испред резиденције председника Пољске у Варшави. - Sputnik Србија
Пољска: Нема претње од Русије

„Рејтион“, произвођач система „Патриот“, саопштио је да ће Пољска евентуалном куповином постати шеста чланица НАТО-а и 14. земља која користи тај систем.

У саопштењу се наводи да је куповина нових противавионских система корак напред у финализацији договора који је била покренула претходна Влада Пољске.

Пољска планира масовну модернизацију својих система противваздушне одбране, за које ће до 2020. године, како се процењује, издвојити 13 милијарди долара. Око 5,5 милијарди долара од тог новца планира се за модернизацију ракета средњег и дугог домета типа „висла“.

Системи „Патриот“ су изабрани у конкуренцији противваздушних система компанија „Локид Мартин“ из САД, „Давид Слинг“ из Израела и „Еуросам“ из Француске.

Упркос покушајима да се обезбеде бољи услови уговора, у томе се није превише одмакло.

У јуну је пољска компанија која се бави уговарањем послова за војну индустрију потписала писмо о намерама са компанијом „Рејтион“ за сарадњу на пројекту „Висла“. Званична Варшава је саопштила да ће отприлике половина послова на пројекту припасти пољским компанијама.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала