ЕКСКЛУЗИВНО: Флота, авијација, пешадија, Шојгу и... Спутњик на Криму (видео, фото)

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЦрноморска флота и Каспијска флотила учествују у стратешким командно-штабним војним вежбама „Кавказ 2016“
Црноморска флота и Каспијска флотила учествују у стратешким командно-штабним војним вежбама „Кавказ 2016“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Војни полигон „Опук“ на југу Русије, на полуострву Крим, претворио се у право бојно поље... Летели су пројектили, ракете, пуцало се на све стране — на копну, на мору, у ваздуху... Мисија је испуњена, задатак је испуњен — непријатељ је одбијен.

Тако би се у најкраћем могло описати оно што се дешавало на обали Црног мора, где руска војска спроводи војне вежбе под називом „Кавказ 2016“.

У њима учествује чак 12.500 војника, авијација, ратни бродови, подморнице, борбена техника, оклопњаци, најсавременије оружје и средства везе.

Јужни војни округ није случајно изабран. Данас је то главни стратешки правац. Терористи ДАЕШ-а (организације забрањене у Русији) сваког тренутка се могу „пробудити“ на Кавказу и у Централној Азији. У Црном мору су се активирали НАТО савезници, а на Криму су прошлог месеца ухапшени и диверзанти из Украјине.

© Оливера ИкодиновићВојне вежбе „Кавказ 2016“
Војне вежбе „Кавказ 2016“ - Sputnik Србија
Војне вежбе „Кавказ 2016“

Званични Кијев у овим маневрима види провокацију и војну претњу. Међутим, чињеница је да су ово редовне војне вежбе руске армије, које су планиране доста раније — још у новембру прошле године. Њихов циљ није застрашивање суседа, нити било кога, већ редовна провера борбене спремности руске војске.

Маневри су почели 5. септембра, а завршавају  се сутра, 10. септембра.

Русија је обавила и низ провера борбене готовости пред ове велике маневре и прошлог месеца је увежбано брзо пребацивање тешке војне опреме и војника.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићВојне вежбе „Кавказ 2016“
Војне вежбе „Кавказ 2016“ - Sputnik Србија
Војне вежбе „Кавказ 2016“

„Кавказ 2016“ је последња велика вежба за ову годину и у њој је учествовала морска флота, авијација, пешадија, артиљерија, десантне јединице…

Спутњик је био на лицу места у самој завршници вежби… Маневре су пратили и руски министар одбране Сергеј Шојгу и начелник Генералштаба РФ Валериј Герасимов.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићНовинарка Спутњика на војним вежбама на Криму
Новинарка Спутњика на војним вежбама на Криму - Sputnik Србија
Новинарка Спутњика на војним вежбама на Криму

Вежбу руске војске, заједно са колегама из других страних земаља, пратио је и један од официра Војске Србије.

А оно што је руска војска показала на „бојном пољу“ је благо речено — прави спектакл. Руски војни новинари, који годинама прате овакве догађаје, рекли су за Спутњик да  „никада до сада нису видели ништа слично“.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићВојне вежбе „Кавказ 2016“
Војне вежбе „Кавказ 2016“ - Sputnik Србија
Војне вежбе „Кавказ 2016“

 

И заиста — сви су остали без даха — грмело је са свих страна… Тресли су се и земља и небо…

Како је време одмицало, постајало је све узбудљивије — ратни војни бродови Црноморске флоте приближавали су се обали, из чамаца су искакали рониоци, небом је летело на десетине хеликоптера и авиона — „мигови“, „сухоји“, „Иљушини“… Спуштали су технику и људство, уништавали су циљеве…

© Sputnik / Оливера ИкодиновићВојне вежбе „Кавказ 2016“
Војне вежбе „Кавказ 2016“ - Sputnik Србија
Војне вежбе „Кавказ 2016“

На копну су артиљерија и пешадија испуњавали своју мисију… Од силине удара настајао је прави земљотрес, а море се узбуркало… Густи, црни облаци дима су се попут печурки ширили и подизали ка небу… Прашина се увлачила у сваку пору, а у ушима је од буке све тутњало…

Након два сата све се стишало и умирило. Тишину и мир су спорадично разбијали звуци хеликоптера, који су надлетали овај регион…

Како год било, мисија  је испуњена — непријатељ је савладан. Руска армија је још једном показала и доказала своју (над)моћ и то зашто важи за најбољу у свету.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала