Хан: Да није Вучића...

© Tanjug / Драган КујунџићАлександар Вучић и Јоханес Хан у Скадарлији.
Александар Вучић и Јоханес Хан у Скадарлији. - Sputnik Србија
Пратите нас
Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је данас у Београду да је пажљиво пратио све што се збива и све изјаве из Хрватске и да је захвалан премијеру Србије Александру Вучићу на нереаговању.

„Ваш премијер је, на срећу, државник“, рекао је Хан на заједничкој прес-конференцији с Вучићем, после седнице Владе Србије којој је присуствовао и после разговора са српским премијером у „четири ока“.

Амбасадори - Sputnik Србија
Амбасадори: Мудро је што Србија ћути на провокације

Он је истакао да је захвалан премијеру Србије на нереаговању на провокације.

„Пратимо и посматрамо сваку изјаву. Али, ако могу да кажем, и мислим да сам усклађен у томе са премијером, задовољан сам начином реаговања, или нереаговањем. Мој задатак није да провоцирам, већ супротно“, рекао је Хан, одговарајући на питања новинара.

Хан је рекао да је разлика између политичара и државника у томе што државник не губи из вида интересе народа.

„А, ваш премијер је, на срећу, државник“, рекао је Хан.

Он је истакао да је „пријатељ Србије“ зато што верује у „помирење и потребу да се да допринос даљем напретку региона“.

„Мој задатак није да провоцирам, него супротно“, додао је комесар.

Ефраим Зуроф, директор центра Симон Визентал. - Sputnik Србија
Зуроф: Србија не сме да ћути о обнови усташтва

Он је подсетио и да је хрватски парламент већином гласова дао подршку европском путу Србије.

„Очекујем из добрих разлога да овај глас и даље остане валидан, нисам упознат да постоји други глас, то је била добра одлука, и надам се да ће таква мудрост остати“, рекао је Хан.

Према његовим речима, будућност читавог региона је да буде у Европској унији и зато је потребан регион у којем ће владати мир.

„Интереси Србије су повезани са интересима региона и потребан вам је регион у ком влада мир, одлучност у правцу европске перспективе, што је изражено код свих лидера у региону — да све земље треба да имају европску перспективу и да ниједна неће ометати перспективу неке друге земље“, рекао је Хан.

Он је додао да од чланица Уније очекује да подрже даљи развој ЕУ.

„Нарочито у региону би требало да се постигне снажна подршка за даљи развој, и не ради се само о економском развоју, већ ако постоји могућност за помирење и сарадњу. То су суштински принципи ЕУ“, додао је Хан.

Самит о Западном Балкану у Паризу - Sputnik Србија
Србија, Хрватска, ЕУ: Ко је добио аплауз у Паризу

Он је објаснио да лидерство и руковођење које се очекује у региону и зван њега, посебно политичких лидера, јесте да се подржи развој у региону ка ЕУ интеграцијама.

„То треба схватити као допринос интересу сваке појединачне земље, али и целог региона. Да бисмо развили регион, за то треба стрпљење и опредељеност, и на крају ћемо видети, на пример, приступање Србије ЕУ. То је мој лични циљ, и све ћу учинити да допринесем томе“, истакао је комесар за проширење.

На опаску Вучића да је он искрени пријатељ Србије, Хан каже да то јесте, јер жели да дâ допринос помирењу и напретку региона.

„И у интересу ЕУ је да Балкан буде просперитетан“, рекао је он.

„Не можемо да мењамо све од данас до сутра, постоји историја, и изазов је за политичаре да иду напред, да имају визију, али да при томе не изгубе своје грађане из вида. То је лидерство, то је разлика између политичара и државника, а ваш премијер је државник, на срећу“, закључио је Хан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала