Каква болест вреба од секса с роботом (видео, фото)

© AFP 2023 / STRЛутке за секс-илустрација
Лутке за секс-илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Људска сексуалност остаје вечна топ-тема, а експерти су направили искорак окупивши се у Великој Британији на првој међународној конференцији интригантног наслова „Технологија и интима — избор или понуда“.

На конференцији је разматрана тема секса и могућност остваривања „интимних“ односа са роботима. Стручњаци — сексолози и психолози, које је „Спутњик интервјуисао“, дали су различита мишљења о овом феномену, али се слажу у једном — то није природно и не може донети трајно добро човечанству.

Робот жена киборг. - Sputnik Србија
Секс-роботи замениће швалер(к)е (видео)

Сексолог и психолог из Лондона Кејт Мојле сматра да сама идеја о сексу са роботима може да привуче много људи „који страхују од интимности, евентуалног одбијања од могућег партнера или су једноставно рањиви у односима са људима“.

Мојлова, међутим, не крије забринутост због могућности да се појединци сексуално вежу за роботе, јер би то на њих у будућности оставило трајне последице.

Лав Шћеглов, познати руски сексолог још из совјетског времена, поздравља идеју конференције, али напомиње да је и најатрактивнији робот само машина која је створена ради људског задовољства.

„Са научне тачке гледишта, конференција је прави потез. Али, поставити питање о правој љубави и браку са роботима је потпуно илузорно, јер је то само један од једноставних механизама самозадовољавања. Стварање робота који би имао осећања, могућност избора и непредвидиве реакције, а да не помињем компликовану психу подсвести, у принципу је немогуће“, изјавио је Шћеглов.

© Flickr / Michael CoghlanСтручњаци: Дуготрајне „интимне” везе са роботима воде ка психопатолошким поремећајима и изолацији.
Стручњаци: Дуготрајне „интимне” везе са роботима воде ка психопатолошким поремећајима и изолацији. - Sputnik Србија
Стручњаци: Дуготрајне „интимне” везе са роботима воде ка психопатолошким поремећајима и изолацији.

У времену, у коме је роботика у стању да постигне исте или чак боље резултате него што то могу „обична“ људска бића, то би можда могло да доведе до ситуације да људи опште са роботима боље него са људима.

У том контексту, Шеглов тврди да за одређене групе људи роботи могу бити веома корисни, али да су за човечанство озбиљна опасност.

„То може бити корисно за људе који су у инвалидским колицима или су повређени у неким трагичним инцидентима. За њих су мало вероватни прави романтични сусрети или сексуалне везе и зато секс са роботом за њих може бити добра ствар“, сматра Шеглов.

„Али за велики број људи, то неће бити добро“, наглашава овај стручњак. „Секс са роботом је само лаж, имитација. То може да доведе до психопатолошких поремећаја и изолације. Секс са роботима не може никоме донети емоционалне ефекте какве доноси право заједништво. Можете јести лажну храну и даље ћете бити гладни и временом ћете лоше завршити. Тело, уосталом, неће добити хранљиве материје које су присутне у природним производима и у овом случају — то су емоције које обликују и дају смисао нашем животу да буде јединствен и другачији од осталих“, закључује Шеглов.

Иако прогнозе о животу са роботима у будућности не звуче довољно позитивно, према неким извештајима, како је пренео „Мирор“, модерни бордели са роботима могући су у наредном периоду управо у Великој Британији. Власти верују да ће то довести до решења низа социјалних проблема, као што су нелегална проституција и ширења сексуално преносивих болести.

Узгред, подсетимо се култног и некада оспораваног научно-фантастичног филма Рожеа Вадима „Барбарела“ из 1968. године, који је од Џејн Фонде направио једног од највећих секс-симбола свога времена. Они су у „Барбарели“ љубав водили овако:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала