Влада Косова дала дозволу за рад компанији Веслија Кларка

© AFP 2023 / TIM SLOANВесли Кларк
Весли Кларк - Sputnik Србија
Пратите нас
После много година напора, предузеће „Енвидити“ почело је да остварује планове у вези са инвестицијом вредном више милиона долара.

Та компанија годинама чека да добије одговор од институција у земљи у вези са производњом синтетичке нафте и неких других гасова, који се производе од угља, преноси КТВ.

Хавијер Солана, Бил Клинтон и Медлин Олбрајт - Sputnik Србија
Где су, шта раде — људи који су бомбардовали Србију (фото)

Након што је компанија одустала од инвестиције, актуелни функционери владе месецима су покушавали да је убеде да се врати у реализацију пројекта, преноси портал „КосСев“.

На састанку 25. августа, влада је одобрила одлуку комисије за јавно-приватно партнерство да изда дозволу поменутој компанији и формирање комисије за завршетак споразума, али тек након што скупштина Косова донесе одлуку по том питању.

Одбор за економски развој требало је да размотри одлуку владе, али је његова седница одложена због недостатка кворума. Председник тог одбора Мухамет Мустафа није желео да говори о том процесу без објављивања коначних ставова комисије следеће недеље.

Независна комисија за руднике и минерале је објавила да је компанија поднела три захтева у 2013. години за истраживања на једној трећини територије Косова, али и да су исти одбачени због недостатка докумената.

Председник комисије Рамиз Краснићи рекао је да према закону о рудницима и минералима комисија може да изда лиценцу, али не и дозволу за обраду руде без одлуке владе.

Америчко Косово-илистрицја - Sputnik Србија
Како је српско Косово постало амерички ранч?

Истовремено, реализација те инвестиције поделила је јавност.

Цивилно друштво противи се таквој одлуци, наводећи да је реализација штетна по околину и да ће знатно оштетити обрадиво земљиште.

У међувремену, представници бизниса кажу да ће употреба великих ресурса утицати на економски раст и запошљавање на Косову.

„Кохавижн“ је затражила детаље споразума од комисије за јавно-приватно партнерство која ради у оквиру министарства финансија, али иста није одговорила на захтев.

Предузеће „Енвидити“ америчког генерала Веслија Кларка 2012. године поднело је захтев за добијање дозволе за коришћење угља на улазу у Дукађин (Метохију, прим. ред).

У време када је захтев упућен министарству за економски развој, директор компаније је рекао да су његови планови да производни капацитети достигну до 2 милиона литара нафте у једном дану.

Весли Кларк - Sputnik Србија
Весли Кларк: Украјинце обучавати као Хрвате за „Олују“

Кроз те инвестиције неће бити угрожена термоелектрана на угаљ „Ново Косово“.

Компанија је понудила влади Косова 30 одсто од профита своје укупне добити, што би могло да буде петина владиних прихода у једној години.

У року од 6 до 7 година такође би могао да буде спреман транспортни систем за снабдевање авиона горивом.

Реализација те инвестиције ће донети посао за хиљаде људи у самој производњи, али и за стотине других људи који ће бити укључени као подизвођачи.

Технолошка компанија у оквиру пројекта биће у потпуности америчка.

У том захтеву, директор компаније затражио је од владе да убрза издавање дозвола, како би у пролеће 2013. године почело бушење.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала