Николић: Србија нема разлога да се стиди када погледа иза себе (фото)

© Tanjug / Тања ВаличПредседници Србије и РС Томислав Николић и Милорад Додик на гробљу српским ратницима на Зејтинлику.
Председници Србије и РС Томислав Николић и Милорад Додик на гробљу српским ратницима на Зејтинлику. - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија колико год да гледа напред, нема разлога да се стиди када погледа иза себе, поручио је данас председник Србије Томислав Николић у Солуну након што је са председником Републике Српске Милорадом Додиком одао почаст погинулим српским војницима који су сахрањени на Зејтинлику.

Николић је новинарима казао да посета Савезничком гробљу представља поглед уназад и да свако од нас може са поносом да се осврне.

„Што бисмо се стидели тог погледа уназад када нас и Грци и сви они који су са нама ратовали цене“, казао је председник Србије.

Једна мала српска војска, како је рекао, којој је претила опасност да не постоји, доживела је да војвода Петар Бојовић добије одликовање и од својих непријатеља.

© Tanjug / Тања ВаличПредседници Србије и РС Томислав Николић и Милорад Додик одају почаст српским војницима на гробљу на Зејтинлику.
Председници Србије и РС Томислав Николић и Милорад Додик одају почаст српским војницима на гробљу на Зејтинлику. - Sputnik Србија
Председници Србије и РС Томислав Николић и Милорад Додик одају почаст српским војницима на гробљу на Зејтинлику.

Николић је рекао да је посета Грчкој наставак обележавања Великог рата у којем је Србија дала свој велики допринос.

„Дала је огромне жртве и мени се чини да смо помало запоставили тај део историје, неке људе потпуно одбацили…“, рекао је Николић.

Он је додао да Србија има изванредне сараднике у грчким властима, не само на државном, већ и на регионалном нивоу, што се видело приликом посете Душановом граду „где смо добили уверавања о том пријатељству и љубави, које грчки народ осећа према нама“.

Осврнувши се на сутрашње званично обележавање годишњице Кајмакчаланске битке на врху планине Ниџе, Николић је казао да је најважније то што ће се сутра обележити јуначки пробој Солунског фронта који није био баш по вољи савезницима, али српска војска тада није могла да чека.

© Tanjug / Тања ВаличПредседник Србије Томислав Николић на српском гробљу на Зејтинлику.
Председник Србије Томислав Николић на српском гробљу на Зејтинлику. - Sputnik Србија
Председник Србије Томислав Николић на српском гробљу на Зејтинлику.

Наводећи да на Кајмакчалану постоји део територије који је Грчка уступила Југославији својевремено, где се налазе обележја пробоја Солунског фронта, црква и капела, Николић је рекао да је по распаду Југославије то припало Македонији и да би, како је рекао, можда требало разговарати са представницима македонских власти о томе да Србија добије право да на том месту баштини своју историју.

Додик: Српски народ је јединствен национални корпус

Председник РС Милорад Додик положио је данас венац и одао почаст страдалим српским војницима који су сахрањени на војничком гробљу у Солуну и поручио да, без обзира где живео, српски народ представља јединствен национални корпус.

Он је истакао да је са председником Србије у прилици да заједно обележе 100 година од пробоја Солунског фронта, додајући да је доста припадника војске Србије било са простора данашње РС и БиХ.

© Tanjug / Тања ВаличЧувар српског гробља на Зејтинлику Ђорђе Михаиловић.
Чувар српског гробља на Зејтинлику Ђорђе Михаиловић. - Sputnik Србија
Чувар српског гробља на Зејтинлику Ђорђе Михаиловић.

Како је рекао, они су се осећали интегралним делом великих напора да Србија досегне своју слободу и да се одбрани.

„У њихову част и помен ја сам овде као председник РС да на овај симболичан начин кажем да смо и данас једно“, рекао је Додик.

Он је додао да се на тај начин рехабилитују сећања на тешке тренутке, погибију српског народа који је платио огромну цену у Великом рату, а касније и у Другом светском рату.

Додик је иначе чувару Српског гробља у Солуну Ђорђу Михаиловићу уручио Орден части са сребрним зрацима.

Михаиловић је Орден добио за признати јавни рад и резултате на очувању културног и историјског наслеђа српског народа, као и у учвршћивању пријатељских односа РС и Грчке.

© Tanjug / Тања ВаличПредседник РС Милорад Додик уручује орден чувару српског гробља на Зејтинлику Ђорђу Михаиловићу.
Председник РС Милорад Додик уручује орден чувару српског гробља на Зејтинлику Ђорђу Михаиловићу. - Sputnik Србија
Председник РС Милорад Додик уручује орден чувару српског гробља на Зејтинлику Ђорђу Михаиловићу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала