Сноуден: Наказан извештај америчког Конгреса

© AFP 2023 / Frederick FlorinБивши службеник америчке Агенције за националну безбедност (НСА) Едвард Сноуден
Бивши службеник америчке Агенције за националну безбедност (НСА) Едвард Сноуден - Sputnik Србија
Пратите нас
Извештај који је објавио Комитет за обавештајна питања америчког Конгреса је искривљен, рекао је бивши службеник Агенције за националну безбедност (НСА) Едвард Сноуден на свом налогу на Твитеру.
Викиликс камион - Sputnik Србија
Пентагон објавио потернице за Сноуденом и Асанжом

Сноуден је рекао да је „слика која је представљена у извештају толико наивно икривљена да би било смешно да се не ради о тако озбиљном малициозном чину“.

​У извештају се наводи да је Сноуден оштетио националну безбедност када је објавио хрпу докумената о обавештајним програмима америчке владе 2013. године.

Комитет је утврдио да Сноуден није узбуњивач, објашњавајући да је заобишао бројне званичне канале који су на располагању да би изразио забринутост због америчких обавештајних активности.

У извештају се Сноуден карактерише као неко ко преувеличава и фабрикује, ко је лагао о својој служби у америчкој војсци и претходном запослењу у Централној обавештајној агенцији (ЦИА). Осим тога, у извештају га оптужују за крађу одговора за тест за запошљавање НСА и да је фалсификовао процене о учинку.

Едвард Сноуден на насловној страници часописа „Вајерд“ - Sputnik Србија
Сноуден позвао Обаму да га помилује

Сноуден је у четвртак објавио додатне поруке у којима детаљно описује проблеме са извештајем, укључујући и „Изгледа да је Комитет намерно спојио мој овлашћени рад за државне органе са мојим неовлашћеним узбуњивањем. То им умањује значај“.

Сноуден је 2013. открио двојици репортера поверљиве документе у којима је изложио масовни надзор Владе САД у земљи и иностранству. Сноуден је суочен са оптужбом за шпијунажу и другим оптужбама које би могле да га пошаљу у затвор на издржавање казне до 30 година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала