САД: Русија да објасни став сиријске војске о крају примирја

© East News / AP Photo/Manuel Balce CenetaАмерички адмирал Џон Кирби
Амерички адмирал Џон Кирби - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе саопштиле су данас да раде на продужењу споразума о прекиду непријатељстава у Сирији, али су позвале Русију да најпре разјасни саопштење сиријске војске да је примирје завршено, јавља Ројтерс.

„Ми имамо договор са Русијом, која је одговорна за придржавање примирја од стране сиријског режима, тако да очекујемо да Русија разјасни њихов став“, саопштио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби.

Побуњеници на југозападном ободу северног града Алепа у Сирији 6. августа, 2016 - Sputnik Србија
Сиријска војска објавила крај прекида ватре

Он је додао да је насиље донекле смањено откако је договорено примирје, али је напоменуо да није било седам узастопних дана примирја, на шта је позвао споразум САД и Русије.

У међувремену, заменик портпарола Стејт департмента Марк Тонер најавио је данас да ће се САД, Русија и други кључни актери у сиријском мировном процесу састати сутра у Њујорку, након што је сиријска војска објавила крај једнонедељног примирја, преноси АФП.

Тонер је навео да ће министри спољних послова Међународне групе за подршку Сирији (ИС СГ), која обухвата двадесетак земаља, проценити ситуацију.

Сутрашњи састанак ће бити „очито веома важна сигнална провера… Ради процене споразума, статуса споразума који је постигнут са САД и Русијом пре нешто више од недељу дана, како би се видело где смо, које наредне кораке треба предузети и где је потребно побољшање“, рекао је он.

ИС СГ окупиће се уочи састанка Савета безбедности УН о Сирији који ће бити одржан у среду, у присуству америчког државног секретара Џона Керија и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Сергеј Рудској начелник Главне оперативне управе Генералштаба Русије - Sputnik Србија
Русија: Једнострано спровођење примирја од стране Дамаска је бесмислено

Шеф француске дипломатије Жан-Марк Еро оценио је да „то неће бити лак састанак“ с обзиром на погоршање односа између САД и Русије, али је истакао да све стране морају да уложе напоре како би се обновили мировни напори.

„Сви морамо преузети одговорност“, закључио је Еро.

После вишемесечних преговора, САД и Русија су се 9. септембра договориле да позову на прекид непријатељстава, достављање хуманитарне помоћи и заједничку борбу против исламистичких побуњеника у Сирији, подсећа француска агенција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала