Турска отпустила 28.000 наставника због пуча

© REUTERS / Murad SezerПолиција штити војника од масе на Босфорском мосту у Истанбулу након покушаја државног удара у Турској, 16. јул 2016.
Полиција штити војника од масе на Босфорском мосту у Истанбулу након покушаја државног удара у Турској, 16. јул 2016. - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска је досад отпустила 28.000 а суспендовала више од 9.000 наставника због сумњи да су имали везе са неуспелим војним ударом 15. јула или са курдским екстремистима, изјавио је данас заменик турског премијера Нуретин Чаникли.

Он је рекао да је 445 наставника успело да се врати на посао након што је истрага показала да немају везе са курдским милицијама или покретом Хизмет свештеника Фетулаха Гулена.

Опозициони исламски свештеник Фетулах Гулен - Sputnik Србија
Турска формално затражила хапшење Гулена

Анкара Гулена, који је у добровољном изгнанству у САД, криви за организовање пуча и више пута је тражила да га Вашингтон изручи, док он те оптужбе одбацује.

Заменик премијера је рекао да је 9.465 наставника и даље суспендовано и да се наставља истрага о њиховим везама са тероризмом.

Анкара је забранила Радничку партију Курдистана (ПКК) која од 1984. године предводи побуну на југоистоку земље. Након пропасти примирја прошле године у Турској је дошло до пораста насиља.

Широм Турске, деца су данас први пут од пуча дошла у школу, а због великог броја отпуштених и недостатка наставног кадра страховало се да ће стање у школама бити хаотично.

Чаникли каже да ће отпуштене идућег месеца заменити нови наставници.

„У току је процес провере знања за 20.000 наставника који ће бити одабрани. То ће бити завршено до 10. октобра и 20.000 нових наставника ће тад моћи да почне да ради“, рекао је он.

Људи покушавају да спрече пролазак тенка током покушаја преврата у Анкари. - Sputnik Србија
Ердоган предвиђа други покушај пуча у Турској

У међувремену, ученици који су данас дошли у школу добили су од Министарства образовања поред уџбеника и памфлете о „тријумфу демократије 15. јула и сећању на мученике“.

Ученицима су показана и два филма о пучу, укључујући снимак Ердогана како чита текст националне химне и слике ноћи пуча на којима се виде тенкови и војни авиони како отварају ватру на Анкару.

Један снимак показује и тренутак када су хиљаде људи изашле на улице Истанбула и Анкаре како би се успротивиле покушају пуча у коме је погинуло 270 људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала