Вучић: Није ми било лако да дођем на панел

© Канцеларија за сарадњу са медијимаПремијер Србије Александар Вучић на панел дискусији Клинтон фондације.
Премијер Србије Александар Вучић на панел дискусији Клинтон фондације. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Није ми било лако да дођем у Њујорк, будући да је Бил Клинтон, чија је фондација организовала панел, био председник САД кад је Србија бомбардована. Ја сам им рекао да морам да причамо са свима, рекао је премијер Србије Александар Вучић. На панелу који је модерирао Бил Клинтон, говорио је и начелник Сребренице Ћамил Дураковић.
Александар Вучић - Sputnik Србија
Да ли се Вучић враћа због Републике Српске

Премијер Александар Вучић поручио је синоћ у Нујорку на панелу, посвећеном помирењу у региону 20 година након Дејтона, да смо овде потребни једни другима, те да морамо да живимо једни с другима, а не једни поред других.

Потребни смо једни другима, у супротном ћемо се суочити са катастрофом, поручио је Вучић додајући да би другачије био забринут за будућност Западног Балкана.

Како је рекао, није му било лако да дође у Њујорк, будући да је Бил Клинтон, чија је фондација организовала панел, био председник САД кад је Србија бомбардована.

Многи су му у Србији, како је рекао, пребацивали што је решио да дође у Њујорк и учествује на панелу на ком се разговара о региону, али и о злочину у Сребреници.

„Ја сам им рекао да морам да причамо са свима, да данас у Босни постоје два приступа, један је међу Бошњацима, којих је 1,7 или 1,8 милиона и они кажу — јачи смо од Срба, можемо опет да их истерамо — и то ћете чути сваки дан. И с друге стране има седам милиона Срба у Србији и они такође кажу — можемо да их победимо, још једном“, објаснио је Вучић.

И то је, како каже, тешка ситуација у којој не можете никоме ништа да објасните, али то је и реалност и зато је, додао је, инсистирао да направи што је могуће више сусрета и договора с Бошњацима.

„Залажем се за разговоре између Срба и Бошњака јер не можемо да преживимо једни без других, морамо да живимо заједно и то наредних сто или двеста година, и то не једни поред других, већ једни с другима и то говорим свуда, и у Београду и у Сарајеву и ево овде у Њујорку“, рекао је Вучић и додао да је раније правио много грешака, које признаје.

Иначе, на панелу који организује Фондација Клинтон, а који је модерирао бивши амерички председник Бил Клинтон, посвећеном помирењу у региону 20 година после Дејтонског споразума, говорио је и начелник Сребренице Ћамил Дураковић, а пре њих је сведочење о злочину у Сребреници изнела Адвија Ибрахимовић, која је тада остала сироче.  

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала