Хакери дошли до пасоша Мишел Обаме

© REUTERS / Jim YoungМишел Обама на конвенцији Демократске партије САД.
Мишел Обама на конвенцији Демократске партије САД. - Sputnik Србија
Пратите нас
Постоји вероватноћа да су хакери дошли до скениране верзије пасоша америчке прве даме Мишел Обаме, након што су провалили у мејл-налог једног члана особља Беле куће, јавља данас Би-Би-Си.

За најновији хакерски напад одговорност је преузела група „Ди-Си ликс“ (DCLeaks.com), која је прошле недеље објавила личне мејлове са налога који припада бившем америчком државном секретару Колину Пауелу.

Ентер кључ - Sputnik Србија
САД: Покушаји хакерских напада на бирачке базе података

Бела кућа је саопштила да истражује ову „сајбер-провалу“, након што се испоставило да је, највероватније, скенирани пасош Мишел Обаме објављен на интернету.

Изгледа да је скенирана верзија њеног пасоша преузета са електронске поште налога на Гуглу, који припада члану особља Беле куће, рекао је неименовани портпарол.

На интернету су објављене и друге поверљиве информације о запосленима у Белој кући, као што су детаљи о њиховим путовањима, адресе, бројеви социјалног осигурања и датуми рођења.

Бела кућа напомиње да још није проверила аутентичност тих докумената.

Амерички јавни тужилац Лорета Линч рекла је да је о инциденту покренута истрага, док је секретар за штампу Беле куће Џош Ернест изјавио да би најновији хакерски напад требало да буде „позив на буђење за све“.

Хакер - Sputnik Србија
Гучифер 2.0: Још хакованих докумената Демократске партије

Ернест је навео да се на мети хакера нашла особа која је у Белој кући запослена по уговору на одређено време.

„У овом тренутку не могу извући никакав закључак о појединцу или појединцима који би могли бити одговорни за ову сајбер-провалу која је резултирала цурењем информација“, рекао је он.

Тајна служба, која је одговорна за заштиту председника и прве даме САД, изразила је забринутост због највероватнијег хакерског напада.

Хакери су у јулу објавили низ мејлова Демократског националног комитета, што је довело до оставке председника Комитета Деби Васерман Шулс, а за то одавање података оптужени су руски хакери које спонзорише држава, подсећа Би-Би-Си.

У петак је интернет гигант Јаху потврдио да су хакери украли податке од око 500 милиона корисника 2014. године у, по свој прилици, досад највећој сајбер-провали која је видела светлост дана.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала