Одужити се прошлости, а гледати у будућност (фото)

© Sputnik / Маша РадовићОтворен 50. Битеф
Отворен 50. Битеф - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Јубиларни, 50. Битеф свечано је отворен пројектом „Небо над Битефом“, што је и заједнички назив за четири изложбе: „Битеф у РТС“, „Битеф и Атеље 212“, „Битеф и Њу момент“, „Битеф и Битеф театар“, које ће посетиоци моћи да посете наредних дана у центру Београда.

Програм је почео изложбом ауторке Бојане Андрић у Галерији РТС-а која приказује на који је начин РТС пратио и помагао Битеф од његовог оснивања. Од зграде РТС-а, шетња се наставила ка Атељеу 212, позоришту у коме је Битеф почео свој историјски пут, то јест институцији у оквиру које је Фестивал основан, и која је организовала његових првих двадесет издања.

„Дан пролога је, у ствари, посвећен Битефу који је иза нас, односно оним представама, годинама и људима који су допринели да 50. Битеф буде отворен вечерас и да он има овакав одјек у јавности. Мислим да је ово један предиван заједнички пројекат РТС-а, галерије ’Њу момент,‘ Атељеа 212 и Битеф Театра, али и свих осталих који су се укључили на различите начине да би повезали ову туру и да би небо над Београдом вечерас било звездано“, изјавио је за Спутњик директор Битефа Милош Латиновић.

© Sputnik / Маша РадовићСа изложбе "Небо над Битефом"
Са изложбе Небо над Битефом - Sputnik Србија
Са изложбе "Небо над Битефом"
Следећа локација била је галерија Њу момент, у којој ће наредних дана бити изложени плакати Битефа. Тај простор изабран је да би се приказало место које, у историји Битефа, припада агенцији Њу момент, која се током претходне деценије бавила визуелним идентитетом Фестивала.

„Већ сутра крећемо даље, а оно што сматрам најважнијим када се обележава овакав јубилеј, то је да се на један прави, достојан начин одужимо свему ономе што је иза нас, а да опет будемо врло јасно загледани у будућност. Мислим да је вечерас та граница када се ми поздрављамо и величамо оно што нас је начинило великим, а опет са неизвесношћу, стрепњом, жељом гледамо испред нас“, додао је Латиновић за Спутњик.

На крају, публика се спустила до зграде Битеф театра, позоришта основаног с циљем да се бави продукцијом Фестивала, али и да током позоришне сезоне прати и препознаје битефовске тенденције у оквиру локалне сцене извођачких уметности. Изложбе су уврштене у програм манифестације „Дани европске баштине: Културно наслеђе и заједнице —живети са наслеђем“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала