Тужилаштво БиХ саслушава због референдума

© tuzilastvobih.gov.baТужилаштво БиХ
Тужилаштво БиХ - Sputnik Србија
Пратите нас
Државно тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је данас да је у тој правосудној институцији формиран предмет у којем се већ око 20 дана спроводе одређене активности у вези са неизвршавањем одлуке Уставног суда БиХ која се тиче одржавања референдума.

„Прикупља се одређена документација, а одређене особе ће бити позване у Тужилаштво БиХ. Главни тужитељ Горан Салиховић издао је обавезујуће упутство у којем је одредио тим који ради на наведеном предмету“, наводи се у саопштењу.

Кампања за референдум у Бања Луци, РС - Sputnik Србија
Коначни резултати: 99,81 гласало „да“ у Српској

Овим упутством предмет је означен као приоритетан и поступајућем тужиоцу биће осигурани сви потребни тужитељски ресурси за ефикасан рад на предмету.

„Тужилаштво БиХ у наредном периоду поступаће у складу са законом. У интересу предмета, у овом тренутку не можемо давати више информација за медије“, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је за „Еуро Блиц“ да је реч о случају „Референдум“.

Уставни суд БиХ, наиме, забранио је одржавање референдума у РС поводом његове одлуке да је 9. јануар, као Дан Републике — неуставан.

Игнорисање одлуке Уставног суда БиХ је кривично дело за које је, по Кривичном закону БиХ, запрећена казна затвора до пет година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала