Холандски војници би да туже државу због мисије у Сребреници

© AP PhotoХоландски мировњаци у Сребреници 13. јула 1995. године
Холандски мировњаци у Сребреници 13. јула 1995. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Око стотину бивших холандских припадника мировних снага УН можда ће тужити Владу Холандије зато што их је послала да бране Сребреницу 1995. године, након што је министарка одбране признала да је то била „немогућа мисија“, изјавио је данас њихов адвокат.

„Држава (Холандија) је те војнике послала у немогућу мисију, а затим их напустила“, рекао је адвокат Мајкл Руперти АФП-у.

Адвокат наводи да је мисија у Сребреници војницима „нанела велику штету, физичку, психичку, финансијску, као и штету у њиховом друштвеном животу“.

Сребреница - Sputnik Србија
Тајни договор великих сила о Сребреници

У јуну ове године, министарка одбране Џенин Хенис Плашерт изјавила је да је батаљон у Босну и Херцеговину послат „без адекватне припреме, без одговарајућих средстава, са мало информација, како би заштитили мир који више није постојао“.

„То је била нереална мисија, у немогућим околностима“, рекла је она.

Адвокат војника наводи да су његови клијенти већ 20 година на „лошем гласу“ и да их и дан данас људи и на фудбалским трибинама запиткују „зашто нису предузели нешто“.

„Њихова људска и војна репутација је много претрпела, јер су напуштени од сопствене Владе“, рекао је Руперти и напоменуо да пре подношења тужбе жели да се састане са министарком одбране.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала