Прекинуто рочиште по жалби одбране Оливера Ивановића

© AP PhotoОливер Ивановић
Оливер Ивановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Прво рочиште по жалби одбране Оливера Ивановића на првостепену пресуду прекинуто је због захтева одбране за изузеће албанског судије из састава судског већа. Процес се наставља 11. октобра.

Рочиште које је почело у 10 часова у Апелационом суду у Приштини је прекинуто, а рочиште које је било заказано за сутра неће бити одржано.

О жалби Оливера Ивановића на пресуду од девет година затвора расправљаће се када председник Апелационог суда одлучи о захтеву одбране да из судског већа буде изузет албански судија.

Оливер Ивановић - Sputnik Србија
Оливер Ивановић пуштен кући на неколико сати

Адвокати Оливера Ивановића тврде да судија који је припадник албанске националности не може да буде објективан и да је Еулекс мисија основана управо да би судила у предметима као што је овај. Истичу да је тај процес базиран на етничкој основи и политички мотивисан.

Ивановић је више од две и по године у притвору због оптужби да је починио ратни злочин. О томе да ли ће бити потврђена пресуда против Ивановића или ће случај бити враћен на поновно разматрање одлучује трочлано судско веће, које чине Дритон Мухареми, Радоши Петров и Ана Беднарек, са Петровим на челу.

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић - Sputnik Србија
Ђурић: Ивановић у затвору — песница у лице Србији и народу

Одбрана Оливера Ивановића наводи у жалби коју је поднела Апелационом суду да је Ивановић оптужен да је командовао јединицом, а притом нико није рекао која је то јединица, издао решење да се стрељају Албанци, што, истичу у одбрани, није доказано, те је и само један сведок потврдио његово присуство на месту где су Албанци убијени.

Рочишта се одржавају у Приштини, где је седиште Апелационог суда, и отворена су за јавност.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала