„Алмаз—Антеј“: Оператер „Бука“ могао грешком да обори МХ17

© REUTERS / Anthony DeutschВилберт Паулисен из Уједињеног истражног тима објављује резултате о истрази обореног малезијског авиона МХ17
Вилберт Паулисен из Уједињеног истражног тима објављује резултате о истрази обореног малезијског авиона МХ17 - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија „Алмаз-Антеј“ није искључио верзију да је МХ17 могао да буде оборен због грешке оператера противваздушне-ракетног комплекса „Бук“, рекао је саветник главног конструктора тог концерна Михаил Малишевски.
Олупина малезијског „боинга 777“ са лета МХ17 - Sputnik Србија
Москва: МХ17 није оборен ракетом из Доњецка

„Вероватноћа (грешке оператера ’Бука‘) се, природно, не може искључити. Разлога за то може бити много. Лоша обука посаде, неки погрешно укуцани подаци, неке трагичне грешке. На пример, систем је могао да буде наоружан правом бојевом ракетом уместо школске ракете. Иако је то мало вероватно, то се не може искључити“, рекао је Малишевски.

У извештају Међународне истражне групе се наводи да је ракета из „Бука“ наводно долетела са територије под контролом устаника.

Руски концерн је на основу експеримената саопштио да то није тачно. Ракета је дошла са бока авиона и то доказују оштећени елементи конструкције авиона.

Зарошченско, одакле је била лансирана ракета, налазио се под контролом Украјине.

Представник концерна „Алмаз Антеј“ је изјавио да би са вероватноћом тачности од 90 одсто било откривено да је ракета, која је оборила малезијски „боинг“, лансирана из правца Првомајска, али се то није десило.

У руској компанији су навели да холандски експерти не располажу техничким оправдањем својих закључака.

Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија
Русија: Холандија игнорише руске доказе о истрази МХ17

Оштећења малезијског авиона, који је пао у Доњецкој области Украјине, а која су наведена у извештају међународне заједничке истражне групе под руководством Холанђана, нису реална, изјавио је Милишевски.

Руски концерн је извео већ три експеримента који показују услове за обарање малезијског „боинга“ у Донбасу. Трећи експеримент је негирао закључке међународне истражне групе под управом Холанђана који је објављен данас, саопштили су у концерну.

Према речима представника концерна, процена реалних оштећења сведочи да модел очекиваних оштећења коју су направили Холанђани не одговара реалним оштећењима спољне конструкције авиона.

Холанђани су приликом симулације пада МХ17 користили податке о америчкој ракети која се много разликује од ракета „Бука“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала