Годину дана интервенције која је променила однос снага на Блиском истоку

Пратите нас

Савет Федерације је 30. септембра 2015. године дао на основу општепризнатих принципа и норми међународног права дозволу руским оружаним снагама да делују ван граница земље. Већ истог дана је група руских Ваздушно-космичких снага прелетела на аеродром Хмејмим у сиријској провинцији Латакији.

© Министарство одбране Русије„Вашингтон је тражио од Русије да прати америчке интересе у Сирији, а јасно је који су то интереси: рушење Асада и уништавање сиријске државности. Русија је почела војну операцију јер је против таквог сценарија. И док Сједињене Државе у Сирији решавају сопствене геополитичке задатке, ми и даље решавамо задатак број један – а то је обрачун са тероризмом. Сва остала питања решаваћемо политичким путем, уз помоћ дијалога, али тек након што тероризам буде поражен. Не би требало гајити илузије о томе да је могућа успешна сарадња са Американцима. Наши интереси у том региону су дијаметрално супротни“, рекао је Борис Смолин, Руски институт за стратешка истраживања.

На слици: Руска авио-база Хмејмим у Сирији
Годину дана интервенције која је променила однос снага на Блиском истоку - Sputnik Србија
1/8
„Вашингтон је тражио од Русије да прати америчке интересе у Сирији, а јасно је који су то интереси: рушење Асада и уништавање сиријске државности. Русија је почела војну операцију јер је против таквог сценарија. И док Сједињене Државе у Сирији решавају сопствене геополитичке задатке, ми и даље решавамо задатак број један – а то је обрачун са тероризмом. Сва остала питања решаваћемо политичким путем, уз помоћ дијалога, али тек након што тероризам буде поражен. Не би требало гајити илузије о томе да је могућа успешна сарадња са Американцима. Наши интереси у том региону су дијаметрално супротни“, рекао је Борис Смолин, Руски институт за стратешка истраживања.

На слици: Руска авио-база Хмејмим у Сирији
© Sputnik / Dmitry Vinogradov„Руска војна операција је позитивно утицала на ситуацију у Сирији и на политичке процесе у тој земљи, али је ситуација и даље веома компликована, пре свега због става Сједињених Држава и њихових савезника. Такозвана умерена опозиција, која ужива подршку Вашингтона, отворено се бори против владиних трупа, иако нас Американци уверавају да они ратују против ДАЕШ-а. На тај начин се ствара опасан преседан. Да су Американци желели ефикасну антитерористичку коалицију, они би се одавно придружили коалицији коју чине Русија, Сирија, Иран и Ирак, и руској војној операцији – али, изгледа да Сједињене Државе имају другачији циљ, и да је у њиховом интересу пораст тензија у региону“, изјавио је Александар Гусев, директор Института за стратешко планирање.

На слици: Пилот руског транспортно-борбеног хеликоптера Ми-8АМШТ у авио-бази Хмејмим у Сирији
Годину дана интервенције која је променила однос снага на Блиском истоку - Sputnik Србија
2/8
„Руска војна операција је позитивно утицала на ситуацију у Сирији и на политичке процесе у тој земљи, али је ситуација и даље веома компликована, пре свега због става Сједињених Држава и њихових савезника. Такозвана умерена опозиција, која ужива подршку Вашингтона, отворено се бори против владиних трупа, иако нас Американци уверавају да они ратују против ДАЕШ-а. На тај начин се ствара опасан преседан. Да су Американци желели ефикасну антитерористичку коалицију, они би се одавно придружили коалицији коју чине Русија, Сирија, Иран и Ирак, и руској војној операцији – али, изгледа да Сједињене Државе имају другачији циљ, и да је у њиховом интересу пораст тензија у региону“, изјавио је Александар Гусев, директор Института за стратешко планирање.

На слици: Пилот руског транспортно-борбеног хеликоптера Ми-8АМШТ у авио-бази Хмејмим у Сирији
© Russian Defense Ministry / Уђи у базу фотографија„Мора се признати да је руска операција била веома ефикасна. Американци и њихови савезници бомбардовали су ДАЕШ пет година заредом, али терористи не само да се нису предали већ су и напредовали – заузели су Палмиру, која за Запад има симболички значај. Русија се укључила у ову игру с много мањим капацитетима и средствима него Американци, али упркос томе, Русија је успела да заустави тероризам, да натера терористе да се повлаче – и ситуација у Сирији се скроз променила“, сматра Жан-Луи Ескивје, генерал у пензији, бивши заменик команданта антитерористичке јединице Јелисејске палате.

На слици: Руски ловац-бомбардер Су-25 напушта авио-базу Хмејмим у Сирији
Годину дана интервенције која је променила однос снага на Блиском истоку - Sputnik Србија
3/8
„Мора се признати да је руска операција била веома ефикасна. Американци и њихови савезници бомбардовали су ДАЕШ пет година заредом, али терористи не само да се нису предали већ су и напредовали – заузели су Палмиру, која за Запад има симболички значај. Русија се укључила у ову игру с много мањим капацитетима и средствима него Американци, али упркос томе, Русија је успела да заустави тероризам, да натера терористе да се повлаче – и ситуација у Сирији се скроз променила“, сматра Жан-Луи Ескивје, генерал у пензији, бивши заменик команданта антитерористичке јединице Јелисејске палате.

На слици: Руски ловац-бомбардер Су-25 напушта авио-базу Хмејмим у Сирији
© Фото : Russian Defence Ministry„Да Русија није почела операцију на територији Сирије, амерички геополитички пројекат 'Велики Блиски исток', који подразумева успостављање марионетских влада у региону, већ би био реализован. То би изазвало још дубљу кризу. Да је такав сценарио био спроведен, Сирија би се распала на комаде, на њеној територији би се појавила самостална држава на челу с курдском Странком демократске уније. Ова територија би у потпуности зависила од Сједињених Држава и Израела, и то би довело до раста напетости у региону. Светом би почео да кружи баук Трећег светског рата. Русија је спречила овај сценарио“, рекао је Ердоган Каракуш, генерал турског ратног ваздухопловства у пензији, војни аналитичар.

На слици: Руска ваздушна група у ваздушној бази Хмејмим у Сирији.
Годину дана интервенције која је променила однос снага на Блиском истоку - Sputnik Србија
4/8
„Да Русија није почела операцију на територији Сирије, амерички геополитички пројекат 'Велики Блиски исток', који подразумева успостављање марионетских влада у региону, већ би био реализован. То би изазвало још дубљу кризу. Да је такав сценарио био спроведен, Сирија би се распала на комаде, на њеној територији би се појавила самостална држава на челу с курдском Странком демократске уније. Ова територија би у потпуности зависила од Сједињених Држава и Израела, и то би довело до раста напетости у региону. Светом би почео да кружи баук Трећег светског рата. Русија је спречила овај сценарио“, рекао је Ердоган Каракуш, генерал турског ратног ваздухопловства у пензији, војни аналитичар.

На слици: Руска ваздушна група у ваздушној бази Хмејмим у Сирији.
© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографија„Руска операција је без сумње корак у добром правцу када је реч о борби против тероризма у Сирији, али мислим да то није довољно, и да је потребна копнена операција. Иначе, до нормализације ситуације неће доћи све док све стране у конфликту не постигну консензус – али оне тренутно имају потпуно различите циљеве. Циљ Москве је јасан: дестабилизација у Сирији угрожава безбедност Русије и њених јужних региона. Москва жели да Сирија буде мирна и стабилна земља, али на Западу то мало ко разуме, пре свега захваљујући „напорима“ европских медија, који то прећуткују. Поред тога, велико је питање шта Запад ради у Сирији. Мени се чини да они и даље тамо дестабилизују ситуацију јер желе да ослабе Русију. Водећу улогу у томе игра Вашингтон, и мислим да Европска унија греши када га у томе подржава“, изјавио је Рафаел Гонзалез Креспо, пуковник шпанске војске у пензији и војни аналитичар.

На слици: Узлетање руских авиона из базе Хмејмим у Сирији
Годину дана интервенције која је променила однос снага на Блиском истоку - Sputnik Србија
5/8
„Руска операција је без сумње корак у добром правцу када је реч о борби против тероризма у Сирији, али мислим да то није довољно, и да је потребна копнена операција. Иначе, до нормализације ситуације неће доћи све док све стране у конфликту не постигну консензус – али оне тренутно имају потпуно различите циљеве. Циљ Москве је јасан: дестабилизација у Сирији угрожава безбедност Русије и њених јужних региона. Москва жели да Сирија буде мирна и стабилна земља, али на Западу то мало ко разуме, пре свега захваљујући „напорима“ европских медија, који то прећуткују. Поред тога, велико је питање шта Запад ради у Сирији. Мени се чини да они и даље тамо дестабилизују ситуацију јер желе да ослабе Русију. Водећу улогу у томе игра Вашингтон, и мислим да Европска унија греши када га у томе подржава“, изјавио је Рафаел Гонзалез Креспо, пуковник шпанске војске у пензији и војни аналитичар.

На слици: Узлетање руских авиона из базе Хмејмим у Сирији
© Sputnik / Дмитриј Виноградов / Уђи у базу фотографија„Приметио сам велике промене у сиријским регионима који су поново под контролом владине војске. Види се да се вратила нада – нада да ће ствари бити боље. Ово се дешава, између осталог, и захваљујући напорима Русије. Москва је заслужна, ако ни за ништа друго, онда за то што се Сиријци сада не осећају као да су сами. Они виде да је једна велика светска сила и званично стала на њихову страну у рату против терориста“, сматра Бенџамин Бланшар, представник хуманитарне заједнице „СОС Хришћани Истока“, која делује у Сирији.

На слици: Руски пилоти на аеродрому Хмејмим у Сирији.
Годину дана интервенције која је променила однос снага на Блиском истоку - Sputnik Србија
6/8
„Приметио сам велике промене у сиријским регионима који су поново под контролом владине војске. Види се да се вратила нада – нада да ће ствари бити боље. Ово се дешава, између осталог, и захваљујући напорима Русије. Москва је заслужна, ако ни за ништа друго, онда за то што се Сиријци сада не осећају као да су сами. Они виде да је једна велика светска сила и званично стала на њихову страну у рату против терориста“, сматра Бенџамин Бланшар, представник хуманитарне заједнице „СОС Хришћани Истока“, која делује у Сирији.

На слици: Руски пилоти на аеродрому Хмејмим у Сирији.
© Sputnik / Dmitriy Vinogradov„Свима је јасно да је Русија дала велики допринос борби против тероризма у Сирији. Руска авијација се ефикасно бори против ДАЕШ-а и других терористичких група; Русија и Сједињене Државе помажу у решавању сиријске кризе, али међу њима има све више неспоразума. Мислим да се ради о недостатку поверења. По мом мишљењу, будућност Сирије је немогућа без Русије, која ће играти све важнију улогу у решавању кризе у тој земљи. Али тај проблем може да буде решен искључиво заједничким напорима“, изјавио је Жен Јујенџе, члан Дипломатске академије НР Кине.

На слици: Руски авион Су-34 у бази Хмејмим у Сирији
Годину дана интервенције која је променила однос снага на Блиском истоку - Sputnik Србија
7/8
„Свима је јасно да је Русија дала велики допринос борби против тероризма у Сирији. Руска авијација се ефикасно бори против ДАЕШ-а и других терористичких група; Русија и Сједињене Државе помажу у решавању сиријске кризе, али међу њима има све више неспоразума. Мислим да се ради о недостатку поверења. По мом мишљењу, будућност Сирије је немогућа без Русије, која ће играти све важнију улогу у решавању кризе у тој земљи. Али тај проблем може да буде решен искључиво заједничким напорима“, изјавио је Жен Јујенџе, члан Дипломатске академије НР Кине.

На слици: Руски авион Су-34 у бази Хмејмим у Сирији
© Фото : Ministry of Defence of the Russian Federation„Руска операција у Сирији је успешна и ефикасна. Требало би поменути да су се Иран, Русија и Сирија увек залагали за примирје и прекид ватре. Руска операција била је права прекретница у сиријском рату и променила је однос снага. Познато је да су сиријски авиони застарели – сиријска војска због тога није могла да нанесе толико прецизне и јаке ударе на положаје терориста. Русија је помогла из ваздуха, ослободила пут сиријским копненим јединицама и снагама самоодбране. Техеран ће и даље подржавати све иницијативе Русије у вези са борбом против терориста у Сирији“, рекао је Хосеин Шејхолеслам, саветник иранског министра спољних послова и бивши амбасадор Ирана у Дамаску.

На слици: Авионска бомба са натписом „За наших“ (За наше) на ловцу-бомбардеру Су-34 у Сирији
Годину дана интервенције која је променила однос снага на Блиском истоку - Sputnik Србија
8/8
„Руска операција у Сирији је успешна и ефикасна. Требало би поменути да су се Иран, Русија и Сирија увек залагали за примирје и прекид ватре. Руска операција била је права прекретница у сиријском рату и променила је однос снага. Познато је да су сиријски авиони застарели – сиријска војска због тога није могла да нанесе толико прецизне и јаке ударе на положаје терориста. Русија је помогла из ваздуха, ослободила пут сиријским копненим јединицама и снагама самоодбране. Техеран ће и даље подржавати све иницијативе Русије у вези са борбом против терориста у Сирији“, рекао је Хосеин Шејхолеслам, саветник иранског министра спољних послова и бивши амбасадор Ирана у Дамаску.

На слици: Авионска бомба са натписом „За наших“ (За наше) на ловцу-бомбардеру Су-34 у Сирији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала