Уставни суд БиХ поништио одредбу Закона о празницима РС

© tuzilastvobih.gov.baЗграда Тужилаштва БиХ
Зграда Тужилаштва БиХ - Sputnik Србија
Пратите нас
Уставни суд Босне и Херцеговине донео је данас решење којим је утврђено да Народна скупштина РС до данас није спровела судску одлуку од новембра прошле године, када је одлучено да обележавање 9. јануара као Дана РС није у складу са Уставом јер дискриминише Хрвате и Бошњаке, који живе у том ентитету.

У саопштењу Суда се наводи да је рок за спровођење обавезујуће судске одлуке истекао је 25. јула ове године, а како она није испоштована, донето је решење да „спорна одредба ентитетског закона о празницима престаје да важи“, па ни обележавање 9. јануара нема више никаквог законског основа.

Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик тражи одлагање саслушања у Тужилаштву БиХ

Ово решење ће, како је најављено, бити достављено Тужилаштву БиХ, а ступа на снагу објављивањем.

Медији у БиХ су пренели да закључци Уставног суда БиХ сада дају конкретно упориште Тужилаштву БиХ за кривично гоњење особа за које се утврди да су одговорне за неспровођење обавезујућих судских одлука.

Наводе и да је Законом за таква кривична дела предвиђена казна у распону од шет месеци до пет година затвора.

Подсећају да је истрага о овом случају већ покренута, те да је први који је позван на саслушање у својству осумњиченог председник РС Милорад Додик.

Додик је раније потврдио да је добио позив за саслушање, да је спреман да сарађује са Тужилаштвом, али да је због изјава председавајућег председништва БиХ Бакира Изетбеговић забринут за своју безбедност у Сарајеву, и да изјаву може дати само на територији РС, односно видео-линком.

Тужилаштво се није изјашњавало о тој Додиковој изјави, али ни о изјави Изетбеговића који је председнику Српске предвидео судбину Гадафија и Садама.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала