Гутереш на челу УН — шта заузврат добија Русија

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZАнтонио Гутереш
Антонио Гутереш - Sputnik Србија
Пратите нас
Између Русије и Америке вероватно је постигнут компромис, очигледно је да су направљене теразије и да је вагано ко шта може да добије у тој ситуацији, каже за Спутњик бивши министар спољних послова СРЈ и бивши шеф југословенске мисије при УН Владислав Јовановић коментаришући избор Антонија Гутереша за генералног секретара УН.
Антонио Гутереш - Sputnik Србија
Ко је нови први човек УН?

Дипломата Владислав Јовановић не крије изненађење избором Португалца Антонија Гутереша за генералног секретара светске организације. Он за Спутњик каже да је вероватно између Русије и Америке постигнут одређени компромис, али каже да је очигледно да је Русија попустила, јер представник чланице НАТО-а постаје генерални секретар.

„Не знамо шта је заузврат Русија добила. Очигледно је да су направљене теразије и да је вагано ко шта може да добије у тој ситуацији. За овај уступак Русије вероватно је учињен уступак на неком другом месту, за неку другу ствар. Не верујем да је Русија једноставно пристала на нешто овако неповољно, да генерални секретар буде човек из истог блока у коме је Америка. Мислио сам да ће Русија пре да гласа за кандидаткињу из Бугарске, јер Гутереш чак није ни из региона, већ кандидат из једне од најстаријих чланица НАТО-а“, каже Јовановић за Спутњик.

Упитан шта очекује од Португалца Антонија Гутереша на месту генералног секретара Уједињених нација, Јовановић каже да се он сигурно никада неће директно и оштро супротставити ставовима САД, односно западних сила у светској организацији.

Антонио Гутереш - Sputnik Србија
Антонио Гутереш нови генерални секретар УН

„Може да се очекује да би јавно показао оштро неслагање ако би непринципијелност у политичком понашању показала нека друга земља, али он је као генерални секретар из чланице НАТО-а практично је дужан да следи политику западног блока. Он то наравно неће чинити јавно, нити ће се то од њега тражити, али једноставно не можемо очекивати да ће се супротстављати неким активностима НАТО-а у будућности које неће бити у складу са повељама Уједињених нација“, каже Јовановић.

Он додаје да би у супротном Антонио Гутереш изгубио подршку земаља-чланица Алијансе, а тиме и место генералног секретара. „Уосталом, Гутереш на ово место долази из земље која је чланица војног блока који је и на примеру бомбардовања СР Југославије показао да се не понаша у складу са овлашћењима Савета безбедности и повељама Уједињених нација“, закључује бивши амбасадор Србије у УН.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала