Бела кућа: Прекид споразума о нуклеарним истраживањима је трагедија

© Flickr / Glenn PopeБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија
Пратите нас
Представник Стејт департмента Марк Тонер оценио је суспензију споразума у области нуклеарног истраживања као трагедију, док је администрација САД саопштила да рачуна на наставак сарадње када је реч о осигурању нуклеарне безбедности, упркос свим компликацијама у међудржавним односима.

„У питању је потпуна трагедија, јер је сарадња у тим областима била изузетно успешна. То је у интересима обеју земаља“, рекао је Тонер.

Он је додао да Русија још увек није послала званичне информације о предузетим корацима око изласка из споразума о сарадњи.

Росатом - Sputnik Србија
Москва суспендовала споразум Русије и САД о енергетици

Истовремено, Бела кућа се нада да ће Русија и САД наставити да заједнички раде на осигурању нуклеарне безбедности. 

„У последње време смо ми то заправо и чинили. Надамо се да ћемо наставити ту сарадњу како бисмо ишли напред, упркос оштрим несугласицама о другим питањима“, рекао је портпарол америчког председника Џош Ернест.

Након одговора из САД реаговало је и руско Министарство иностраних послова саопштивши да ће Русија наставити да испуњава своје обавезе из Споразума између државне фирме за нуклеарну енергију „Росатома“ и америчког Министарства енергетике, као и да ће сви договорени послови бити завршени.

Додаје се да ће суспензија научне сарадње бити укинута уколико САД покаже спремност да настави рад, који је био обустављен због непријатељских потеза Вашингтона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала