Северна Ирска улаже вето на „брегзит“

© AFP 2023 / PAUL FAITHГраница између Републике Ирске и Северне Ирске.
Граница између Републике Ирске и Северне Ирске. - Sputnik Србија
Пратите нас
Двојица адвоката из Белфаста тврде да Северна Ирска има право да уложи вето на одлуку Велике Британије да изађе из Европске уније, позивајући се на услове историјског мировног споразума из 1998. године.

Адвокат Ронан Лавери наводи да је потписивањем Споразума на Велики петак „признат суверенитет над уставним питањима“, пренела је агенција АФП.

Никола Стерџон - Sputnik Србија
Шкотска може ставити вето на излазак Британије из ЕУ

„Народ Северне Ирске има контролу над уставним променама, оне не могу да им буду наметнуте“, истиче Лавери, који представља групу политичара који планирају да уложе законски приговор на резултате референдума 23. јуна, на којем је већина грађана Велике Британије подржала излазак из Уније.

Северна Ирска и Шкотска су већином гласова подржале останак у ЕУ, али су превагнули гласови из Енглеске и Велса, где је већина гласала за „брегзит“.

Са Лаверијем се слаже и адвокат Киран О’Хер, правни заступник борца за права жртава Рејмонда Мекорда, који се такође противи одлуци Лондона да се раздружи од Европске уније.

Северна Ирска страхује да би после „брегзита“, за који се очекује да би могао да се реализује 2019. године, могла да буде уведена чврста граница са Републиком Ирском, за разлику од садашње отворене границе.

Споразумом на Велики петак су 1998. окончане три деценије насиља у Северној Ирској, у којем је погинуло 3.500 људи.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала