Вечерас на Радио Спутњику: Благо Алепа — Мека за терористе и пријатеље

© Sputnik / Mikhail Alaeddin / Уђи у базу фотографијаАлеп
Алеп - Sputnik Србија
Пратите нас
У емисији „Спутњик интервју“ говоримо о Алепу, попришту најжешћих борби од почетка сукоба у Сирији. Терористи ДАЕШ-а добрим делом се финансирају управо трговином археолошког блага са Блиског истока. Да ли крађу светске културне баштине контролишу они који споља управљају тим покретом?

Најкрвавија битка води се око овог града због стратешког положаја на прелазу из Мале Азије у Блиски исток, али је мало познато да је Алеп насеље са најдужом континуираном настањеношћу у историји људске цивилизације.

Да ли је Унеско учинио било шта да заштити град који је на листи светске баштине и да ли су велике светске силе које учествују у сукобу у Сирији свесне чињенице да је Алеп једна од тачака на земаљској кугли која нашу цивилизацију чини управо оним што јесте?

Говорићемо о најзанимљивијим деловима историје града који памти Хетите, Египћане, Асирце, проповедања апостола, арапске освајаче, византијске цареве и османске султане, граду у којем се чувају мошти Светог Захарија, оца Јована Крститеља.

„Драгуљ Леванта“ био је инспирација многима, а Агата Кристи у њему је започела писање „Убиства у оријент експресу“.

Новинарка Спутњика Сенка Милош разговараће са Данијелом Стефановић, управницом одељена за историју Филозофског факултета, која је стручњак за историју Старог истока.

Ексклузивно за емисију говори и директор Сверуског научног центра за рестаурацију „Иља Грабар“ Александар Лесовој, који је са делегацијом руских научника недавно посетио разорену Палмиру.

Слушајте нас од 21 часа на таласима Радија Студио Б, на фреквенцијама 99,1 мегахерц и 100,8 и 105,4 мегахерца.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала