Додик: Федерација БиХ је пуна радикалних исламиста

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске изјавио је да ће у Српској, уколико буде потребно, бити још референдума и да остаје при томе да неће ићи у Сарајево на саслушање о референдуму не због тога што се, како је рекао, боји тужилаштва, већ зато што је Федерација БиХ пуна радикалних исламиста.

Додик, који је и лидер СНСД-а, у интервјуу за Народне новине је рекао да је политика СДА опасна по Републику Српску и српски народ.

Константин Никифоров, директор Института за славистику Руске академије наука - Sputnik Србија
Република Српска треба да се ослања на Русију

„Да је СНСД у власти на нивоу БиХ, Република Српска би била најважнији фактор. Не би било поданичког односа према Изетбеговићу, чија је странка (СДА) узела СДС у власт, јер је желела слабије представнике. Посредством њих може да делује и наноси штету Српској“, каже Додик.

Он је поновио да је укупан резултат СНСД-а на локалним изборима бољи од очекиваног и да је то убедљива победа народа у Српској.

„Сада је упитна легитимност власти на нивоу БиХ, јер су СДА, а посебно људи у СДС-у, изгубили легитимитет. Нису били легитимни представници ни када су формирали власт, а савршено је јасно да је њихов капацитет ослабљен и да не раде у интересу народа“, рекао је председник Републике Српске.

Напоменувши да ће у Српској, уколико буде потребно, бити још референдума, Додик је поновио да је укупан резултат СНСД-а на локалним изборима бољи од очекиваног и да је то убедљива победа народа у Српској.

Бањалука, зграда Представништва - Sputnik Србија
Република Српска остаје на европском путу

„Сада је упитна легитимност власти на нивоу БиХ, јер су СДА, а посебно људи у СДС-у изгубили легитимитет. Нису били легитимни представници ни када су формирали власт, а савршено је јасно да је њихов капацитет ослабљен и да не раде у интерсу народа“, закључио је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да неће бурно да реагује на притиске из Сарајева, јер ни на који начин не жели да доводи у питање Републику Српску.

Поновио је да је позив за саслушање због одржавања референдума о Дану Републике, који је добио од Тужилаштва БиХ, политички мотивисан процес.

„Одазваћу се на позиве Тужилаштва БиХ, али изјаву могу дати само у правосудним институцијама у Републици Српској, уз присуство БиХ тужиоца. У Сарајево нећу, а на крају ће се видети да ту нема никаквих елемената одговорности и кривице“, рекао је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Без љутње: Република Српска природно окренута Србији

Поновио је да му у Сарајеву нико не може гарантовати безбедност, јер је Федерација БиХ пуна радикалних исламиста.

Он је нагласио да је константан притисак Суда и Тужилаштва БиХ и да су томе допринели и представници Савеза за промене, који су се због парчета власти потпуно „утопили“ у БиХ по мјери исламистичких партија, каква је СДА.

„Савез за промене води поданичку политику, јер нису избор грађана Републике Српске, него лидера СДА Бакира Изетбеговића“, додао је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала