Нова гранична служба ЕУ — више особља, већа овлашћења

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFНемачка полиција
Немачка полиција - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Фронтекс, организација која је била задужена да контролише европске спољне границе, прерасла је у Европску обалску и граничну стражу и имаће дупло више људства и нова овлашћења.

Та служба, која ће располагати људством и средствима да успешно чува Унију, део је плана европских лидера који за циљ има стављање под контролу граница али и враћање поверења становника Уније у европска решења. 

Од до сада врло ограничених средстава, људства и мисије Фронтекса, јуче успостављена гранична служба Уније постаје агенција која би треба да буде у стању да држи на оку сваки метар спољних европских граница.

Њихове муке нико не зна. - Sputnik Србија
Милион миграната ушло у Европу 2015. године

Јасно је да је реч о југу који се показао најпорознијим и преко којега су неконтролисано да сада прелазиле реке избеглица, пренео је Глас Америке.

Само "Балканском рутом" је, верује се, прешло милион миграната на путу ка европским земљама.

Одлучни да то зауставе, Европљани, са бугарско-турске границе, најављују — нова гранична служба ће имати знатно већа средства, људство и неће зависити од добре воље држава чланица, затварајући јужна европска врата…

"Знате да је то била наша највећа слабост од почетка ове ситуације незабележене у ЕУ. Државе попут Бугарске, Италије, Грчке, биле су, и још су увек, под озбиљним притиском, али нису остављене саме — ми смо уз њих у ово тешко и изазовно време. Овде и званично најављујемо Европску граничну и поморску стражу — правно и оперативно", поручио је на прелазу Капетан Андреево, европски комесар за миграције и унутрашње послове, Димитрис Аврамопулос.

Ипак, пуна оперативност нове службе ће бити постигнута до краја године.

Биће у стању да у најкраћем року на кризна места да упути до 1.500 граничара, учествоваће у акцијама спасавања, али и враћања назад миграната који немају право останка на европском тлу, а планирано је да ради и сарађује са ван-европским службама на разбијању кријумчарске мреже.

"Враћање миграната је кључ ефектног бављења нерегуларним миграцијама и агенција је посвећена тој европској политици која ће бити примењена у сагласју са основним људским правима", навео је извршни директор Европске граничне и обалске страже, Фабрис Легери.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала