Случај „Трепча“: Срби разматрају замрзавање активности у тзв. косовској скупштини

© Sputnik / Бранкица РистићТрепча, Косово
Трепча, Косово - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар администрације и локалне самоуправе у тзв. косовској влади Љубомир Марић изјавио је данас да је доношење закона о „Трепчи“ преседан, али да ће она наставити да ради, најављујући да ће на данашњим састанцима бити одлучено да ли ће српски представници у косовским институцијама замрзнути све своје активности.

Он је истакао и да га чуди медијска тишина из Брисела, оцењујући да бриселски дијалог никада није био угроженији.

Наводећи да се рудна тела рудника у којима се тренутно откопава руда, више од 50 одсто, налази на територијама општина Нови Пазар — рудник Црнац, и Брус — рудник Бело брдо, Марић је истакао да је то преседан за овакав закон и да он не може бити примењен на северу.

Он је подсетио да је јуче у Влади Србије разговарано о том врло озбиљном проблему и да је речено да прави власник, Фонд за развој Србије, неће дозволити да Трепча пропадне и стане због оваквог закона.

Марић је за РТС истакао да је сигуран да ће Трепча наставити да ради, оцењујући да је доношење таквог Нацрта закона изведено кршењем свих могућих процедура у законодавству Косова, али и кршењем неких међународних обавеза — Резолуције 1244.

Трепча - Sputnik Србија
„Трепча север“: Тражимо излаз, покушаћемо да наставимо производњу

„Суштина проблема је да је Резолуција 1244 Савета безбедности УН предвиђала управљање друштвеним предузећима, имовином, а свакако не њено отуђење. То је за нас био суштински проблем“, рекао је Марић.

Он је навео да се гажењем права својине гази један неприкосновени елементарни постулат сваког уређеног друштва.

Марић је истакао и да ће са колегама из Српске размотрити да представници Срба замрзну све своје активности и као министри и као посланици.

„Данас ће се одржати два састанка. На једном ће наши посланици разговарати о овј теми и о будућем деловању, а посебно ћемо разговарати министри Бранимир Стојановић, Далибор Јевтић и ја“, рекао је Марић додајући да се њихови ставови не уважавају.

Према његовим речима, све што је испуњено је само да су именовани као министри и заменици, и ништа друго.

„Мислим да је време за једну реакцију адекватну овој ситуацији“, рекао је Марић додајући да ће се консултовати и са Владом Србије.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: Питање је да ли можемо да заштитимо Трепчу

Он је истакао и да чуди медијска тишина из Брисела, јер да је то урадио Београд дошло би до „једне салве саопштења, упозорења“.

„Цео овај Бриселски споразум и дијалог никада нису били угроженији, и плашим се да је то и безбедносни проблем“, рекао је Марић.

Он је подсетио да до сада нисмо чули да је Приштини послат директан позив да се мора спровести Заједница српских општина.

„’Трепча‘ је једно одрживо предузеће које тако функционише уназад скоро 10 година, од поновног покретања производње. Има 3.000 радника и има годишњи физички обим производње од око 200.000 тона оловно-цинковне руде“, подсетио је Марић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала