Грујичић за Спутњик: Сребреница креће другим путем

© mladengrujicic.comМладен Грујичић
Младен Грујичић - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови начелник Сребренице у разговору за Спутњик каже да ће због осетљивости „Сребренице“ водити рачуна да се не манипулише емоцијама људи који су у Сребреници јер су преживели све и свашта.

Према прелиминарним, незваничним и некомплетним подацима ЦИК-а БИХ, заједнички српски кандидат за начелника Сребренице Младен Грујичић освојио је 3.980 гласова бирача на локалним изборима 2. октобра, а Ћамил Дураковић 1.742.

Било референдума или не, Сребреница не иде из Српске (аудио)

Кандидат српских странака Младен Грујичић у разговору за Спутњик каже да ће управо због осетљивости Сребренице водити рачуна да се не манипулише емоцијама људи који су у Сребреници преживели све и свашта.

— Зато и позивам бившег начелника Ћамила Дураковића да прихвати ову нашу победу као човек, без дизања тензија јер је довољно учињено да се страсти распире. Опет, захвалан сам грађанима Сребренице који су препознали његову намеру и нису реаговали на његове изјаве.

Шта очекује да ће се сада дешавати у Сребреници?

— Очекујем да ће он наставити са својим понашањем јер тешко ће се помирити са поразом без обзира што је моја победа демократска, и то се и потврдило и поред њихове сумње да је било неправилности. Али очекујем подршку грађана који неће следити Дураковића, имали су прилику да му на овим изборима укажу поново поверење, то нису учинили, и ја мислим да Сребреница треба да крене неким другим путем, и у бољу будућност. Учинићу све и да се то реализује и да то не буде само предизборно обећање, већ да то буде нешто ће грађани осетити и на терену.

Који су Вам први кораци?

— Формираћу власт која треба да буде у функцији грађана. Тим који ће да ради за добробит Сребренице, јер овде се није радило тимски. Овде је била само самовоља Ћамила Дураковића и то није функционисало. Овде мора да ради тим људи који ће бити у служби грађана, ефикасни… Једна општинска управа која ће бити ефикаснија, јер је ово сада пренатрпано, пошто је досадашња власт запошљавала како би задржала бираче. Преко 50 одсто буџета се трошило само на плате, а 70 одсто људи није ништа радило, а водило се на платним списковима. То мора да се преуреди и да се приступи потписивању Посебног закона о Сребреници, јер он је 2007. од стране Републике Српске и прописан, али није стављен у пун капацитет због власти коју смо имали која није поштовала ни Републику Српску ни законе РС. Ми ћемо тај закон активирати и Сребреница ће бити проглашена територијом од посебне економске пажње за РС. То значи да ће овде остајати сав она богатства која имамо, остајаће концесије у великој мери и на основу тих средстава Сребреница ће моћи да се гради у неком бољем светлу.

Алија Изетбеговић - Sputnik Србија
Сребреница — највећа перионица новца на Балкану

У медијима из Федерације доста се спекулише о Меморијалном комплексу Сребренице. Какав ће Ваш однос бити према томе?

— Стално сам то истицао и стојим иза сваке речи коју сам рекао. Дакле, Меморијални центар ће наставити да функционише као што је то било и до сада. Он има своју управу и директора и све структуре које могу да обављају посао као и до сада. Општина ће помагати у мери у којој је то прописано буџетом за то. Дакле, уопште нема бојазни да ће ту нешто да се забрани или како су говорили да ћемо ми опструисати обележавање тог датума. Зна се шта се тада дешавало у Сребреници и да су људи страдали и никакав није проблем да се њима одаје почаст као што се то чини и са српским жртвама. Овде се мора створити амбијент да свако свачију жртву поштује. До сада је овде било само распиривање мржње и сејање злог семена, односно завађање нас који овде живимо управо преко тог датума, злоупотребљавајући оне који су страдали. Та прича се мора променити. Свако нека ради свој посао. До сада је начелник Сребренице био начелник организационог одбора и тада Сребреница три дана стане. Ја мислим да овде има још квалитетних Бошњака који би тај посао могли да обављају.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала