Москва и Анкара пуштају два крака „Турског тока“ до краја 2019. године

© Фото : TurkStreamТурски ток
Турски ток - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва и Анкара намеравају да истовремено пусте у експлоатацију оба крака гасовода „Турски ток“ до краја 2019. године, пише лист „Комерсант“.

Како се наводи, реч је о изградњи два цевовода укупног капацитета нешто више од 30 милијарди кубних метара гаса годишње. Први крак био би намењен турским корисницима, док би се другим гас допремао у јужну Европу.

Сходно споразуму, власник подводног дела цевовода којим би се гас превозио по дну Црног мора био би „Гаспром“, док би копнени део једног крака био под контролом турске компаније „Ботас“, а другог — мешовите компаније турске компаније и „Гаспрома“.

Председник РФ Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у Турској - Sputnik Србија
Потписан споразум о „Турском току“

Договорено је да ће Русија, након изградње цевовода, преусмерити у њега гас који се тренутно у Турску допрема преко Бугарске.

На тај начин, додаје лист, Украјина ће бити ускраћена за 15 милијарди кубних метара гаса годишње, будући да гас тренутно преко ње иде у Турску.

Такође се наводи да је до сада у потпуности дефинисан искључиво први крак, односно цевовод којим ће се гас допремати до Турске, док око другог крака и даље нису решена кључна питања.

Огласио се и шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер који је рекао да „Турски ток“ ни у ком смислу неће представљати конкурецнију гасоводу „Северни ток 2“.

У питању су сасвим различита тржишта као и обими испоруке, будући да би „Северни ток 2“ подразумевао далеко веће количине него „Турски ток“, истакао је он.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала